1 C
București
vineri, 28 ianuarie 2022 - 23:44
No menu items!

Renate Weber se întoarce în funcția de Avocat al Poporului. Revocarea ei a fost declarată neconstituţională

spot_img

Curtea Constituţională a României a declarat, marţi, neconstituțională revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului.

Curtea Constituțională a admis cu unanimitate de voturi sesizarea formulată de Grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat din Senat și din Camera Deputaților și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului.

“Curtea a reținut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancțiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare și după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea și să prevadă dreptul la recurs în faţa unei instanțe independente şi imparţiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condițiile art.21 din Constituție referitor la liberul acces la justiție”, arată CCR.

CCR menționează că Hotărârea Parlamentului României nr.36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului încalcă dispoziţiile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3) și (5) care consacră principiul statului de drept și principiul legalităţii şi al supremaţiei Legii fundamentale, precum și dispozițiile art.9 alin.(2) din Legea nr.35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

De la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Renata Weber își reia calitatea de Avocat al Poporului.

După decizia de marți, vicepremierul Dan Barna a declarat că CCR este inconsecventă în privința Avocatului Poporului.

”Am văzut decizia CCR, așteptăm motivarea, pentru a vedea dacă vorbim de motive legate de elemente de procedură sau elemente de fond sau de reglementare legislativă și în funcție de asta vom lua deciziile strategice pentru pașii următori. Spun asta într-un context de inconsecvență, pentru că, acum câțiva ani, în cazul fostului Avocat al Poporului, CCR spusese că este, pe actuala legislație, permisă revocarea. Acum înțeleg că este un punct de vedere diferit”, a precizat Dan Barna.