3 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 14:06
No menu items!

Renate Weber: MCV influențează negativ justiția românească

spot_img

Europarlamentul Renate Weber a declarat, la o conferinţă a Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), că în ciuda faptului că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) a fost gândit cu bună-credinţă s-a ajuns ca anumite păreri să reprezinte un amestec în treburile interne ale României.

„Dacă mă uit la toate aceste rapoarte constat că s-a ajuns să se facă un amestec total nedorit care ne îndreaptă către concluzii cel puţin ciudate, un amestec din punctul meu de vedere între puterile executiv-legislativ şi judecătorească şi cred că magistraţii în România sunt puşi să scoată din foc castanele aruncate de celelalte puteri ale statului”, a spus Renate Weber.

Ea a mai adăugat că în urma felului amalgamat în care sunt făcute prezentările în presă se ajunge la politizarea până la extrem a discuţiilor privind actul de justiţie.

„90 la sută din munca judecătorilor este total ignorată, totul se reduce la prezentarea unor situaţii de corupţie dintr-o perspectivă total politizată şi mai nou din perspectiva numirii celor doi şefi ai Parchetului General şi DNA”, a declarat Weber.

Ea a vorbit despre colegii săi din Parlamentul European, din Grupul liberal, care susţin punctul de vedere potrivit căruia ar trebui să existe nişte criterii de evaluare care să se aplice tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

„Dacă până acum numirile au fost făcute într-o perfectă lipsă de transparenţă – vă rog să mă contrazică cine doreşte, să-mi explice mie domnul Morar cum a fost numit transparent că eu nu îmi aduc aminte – dacă în rapoartele Comisiei Europene s-a constatat că au fost bune aceste numiri, că iată s-au produs schimbări, de ce au simţit nevoie acum să vină şi să spună că fără transparenţă nu se poate? Nu înţeleg logica celor de la Comisia Europeană”, a spus europarlamentarul.

În cadrul conferinţei naţionale s-a discutat despre MCV, implementarea noilor coduri şi reforma sistemului judiciar.

La conferinţă a participat ministrul justiţiei Mona Pivniceru, precum şi o serie de judecători şi procurori, membri ai asociaţiilor de magistraţi, cât şi membri ai societăţii civile.