6.2 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 10:34

Remus Borza, trimis în judecată pentru conflict de interese

spot_img

Borza-Remus_SZ-500x332

Specialistul în insolvență Remus Borza a fost trimis în judecată miercuri de procurorii Parchetului Curții de Apel București, în dosarul în care era acuzat de conflict de interese.

Sursa Zilei dezvăluia pe 29 august că Borza este anchetat pentru conflict de interese, în baza unei rezoluții dată de procurori pe 8 iulie. Potrivit documentului, Borza a direcţionat spre propria societate de avocatură nu mai puţin de 34 de contracte de asistenţă juridică, plătite, cu semnătura lui, de compania de stat Hidroelectrica, administrată timp de un de Remus Borza.

Alături de Remus Borza, în aceeași cauză, a fost trimisă în judecată și Nicoleta Munteanu, avocat, specialist în insolvenţă şi asociată în cele două firme implicate în gestionarea intereselor Hidroelectrica SA: Euro Insol şi Borza şi Asociaţii.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii citau şi un text de lege care ar trebui să-l oblige pe Remus Borza să se suspende din profesie în cazul în care încalcă Statutul şi Codul de Etică profesională.

“(..) potrivit art. 29 lit. a) din OUG nr. 86/2006, privind organizarea activităţii practicienilor în insolvenţă, în cadrul procedurii insolvenţei, practicianul este obligat să se abţină, sub sancţiunea suspendării din profesie, dacă se află în stare de incompatibilitate sau conflict de interese, aşa cum sunt acestea definite în Statut şi în Codul de Etică Profesională.”

Procurorii susţin că Euro Insol SPRL, prin reprezentantul legal Nicoleta Munteanu, a încheiat mai multe contracte de asistenţă juridică, în perioada noiembrie 2012 –  februarie 2013, între Euro Insol SPRL, în calitate de administrator judiciar al Hidroelectrica SA, şi Societatea Civilă profesională de Avocaţi Borza şi Asociaţii, având ca obiect asistenţă jurdică, reprezentare, semnare şi depunere acte, în mai multe procese aflate pe rolul Tribunalului Bucureşti.

Toate sumele de bani au fost achitate din averea debitoarei, respectiv a SC HIDROELECTRICA SA., prin ordine de plată emise de BORZA REMUS ADRIAN”, notează procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Euro Insol SPRL are ca asociaţi pe Remus Adrian Borza – 50% şi Nicoleta Munteanu – 50%.

SCP Borza şi Asociaţii are ca asociaţi tot pe Remus Adrian Borza – 95% şi Nicoleta Munteanu – 5%.

Sursa Zilei a dezvăluit, încă de la începutul lunii iulie, că firma de insolvenţă condusă de Remus Borza colaborează în proiectele sale exclusiv cu cabinetul notarial al Ioanei Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu.

Andrei Tudor