38.8 C
București
joi, 18 iulie 2024 - 16:59
No menu items!

Remus Borza, consilier onorific al premierului Ciucă cu profil de traseist politic și trecut penal

spot_img

Remus Borza, la bază avocat specializat în insolvență, a devenit consilierul onorific al premierului Nicolae Ciucă.

Deși a trecut dintr-o barcă politică în alta și a fost condamnat într-un dosar al DNA, în ultimii ani Borza i-a consiliat pe toți predecesorii lui Ciucă la Palatul Victoria: Viorica Dăncilă, Ludovic Orban și Florin Cîțu.

Remus Borza a fost parlamentar ALDE, apoi, s-a înscris în PSD. Ulterior, a trecut la Forța Națională, un partid politic înființat de Teodor Meleșcanu din ce mai rămăsese din ALDE. Din toamna anului 2019, când au venit liberalii la guvernare, Borza a trecut în barca lor.

Fraudă investigată de DNA

Remus Borza a fost condamnat la un an cu suspendare pentru că, în calitate de administrator juridic al companiei Hidroelectrica, a direcţionat către societatea sa de avocatură contracte de asistenţă juridică plătite din bani publici.

Potrivit procurorilor, în mandatul Guvernului condus de Victor Ponta, cu care a fost coleg de facultate, avocatul Remus Borza a fost numit administrator judiciar al companiei Hidroelectrica. În acea perioadă, Borza a direcționat către societatea sa de avocatură contracte de asistenţă juridică plătite de Hidroelectrica. Prejudiciul: peste 500.000 de lei. Pentru această fraudă, Remus Borza a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare.

Traseist politic

Ulterior, Remus Borza a devenit consilierul onorific al premierului Viorica Dăncilă și s-a înscris în PSD. A rezistat, însă, în funcția de consilier onorific doar două săptămâni. Dăncilă l-a demis după ce a pledat pentru reducerea numărului de bugetari. „Am crescut veniturile în sectorul bugetar, cred că suntem singura țară din lume care plătește mult mai bine salariații din sectorul public decât pe cei din sectorul privat. Trebuie să gestionăm 800.000 de bugetari, am gonflat foarte mult administrația. Și la Guvern trebuie să mai reducem din ministere. E mai eficient, mai rămân bani să facem și o fabrică în România”, spunea la acea dată Borza. 

Odată demis de Viorica Dăncilă, Borza se înscrie în Forța Națională, un partid de buzunar, construit de Teodor Meleșcanu pe rămășițele fostului ALDE. Scopul partidului era să împiedice căderea Guvernului Dăncilă la moțiunea de cenzură din toamna anului 2019. Însă moțiunea trece. Iar Remus Borza votează instalarea Guvernului Orban. „Nu m-a convins nimeni. E o decizie luată din principiu”, spunea Borza. Și, la scurt timp, a fost numit consilier onorific al premierului Orban.

După debarcarea lui Ludovic Orban, Remus Borza rămâne la Palatul Victoria pe post de consilier al lui Florin Cîțu. Vineri, a apărut lângă premierul Nicolae Ciucă într-o vizită de lucru la Buzău.

Remus Borza a fost și Mare Orator al Marii Loji Nationale din România. „Am fost mason până în 2013. Am fost numărul doi în masonerie”, se lăuda Borza într-un interviu la Antena 3.

Emanuel Stan