1.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 2:08
No menu items!

”Remedial”, ”selfie” şi ”prof”, în Dicţionarul Limbii Române

spot_img

„Remedial”, „selfie” şi prof” se numără printre cele aproximativ 3.600 de cuvinte nou incluse în ediţia Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic (DOOM) al Limbii Române, care urmează să apară anul acesta.

„Sunt cuvinte nou introduse şi normate, aproximativ 3.600, au fost efectuate modificări la intrări deja existente, în jur de 3.000, dar nu neapărat de normă, mai mult de accentuare. Pentru verbe, de exemplu, am inclus formele pentru toate persoanele, pentru că există şi vorbitori care nu sunt nativi şi au nevoie de acestea”, a precizat pentru News.ro directorul Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române, Adina Dragomirescu.

În noua ediţie a Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic a fost introdus termenul familiar „prof”, cu pluralul „profi”. După folosirea în sintagma „ore remediale”, în DOOM 2021 a fost introdus adjectivul „remedial”, cu sensul „care remediază”. Adjectivul a intrat în limba română din limba engleză. Ziua a doua a lunii poate fi pronunţată fie două noiembrie, fie doi noiembrie. Aceeaşi variaţie este acceptată şi când structura este însoţită de substantivul „data”: în data de doi/două noiembrie, tot conform DOOM 2021.

De asemenea, se regăseşte substantivul „selfie”, încadrat în clasa substantivelor neutre şi are pluralul „selfie-uri”.

În prezent, noua ediţie a dicţionarului se află la tipar, urmând să apără pe piață până la finalul anului.

                                                                                                                  Adina Silav