0.5 C
București
vineri, 27 ianuarie 2023 - 4:24
No menu items!

REMANIERE GUVERN. De ce a preluat Florin Cîțu interimatul Finanțelor

spot_img

Prin schimbarea lui Alexandru Nazare de la vârful Finanțelor, Florin Cîțu urmărește, de fapt, un scop personal: acela de a câștiga cu orice preț președinția PNL, în toamnă, prin alocarea unor fonduri suplimentare către autoritățile locale liberale, ceea ce i-ar aduce un plus de susținere din partea filialelor județene. 

Remanierea lui Nazare implică, evident, numirea unui nou ministru al Finanțelor, care ar trebui să aibă, însă, avizul Parlamentului. 

Or, până la începutul lunii septembrie, Parlamentul este în vacanță, iar pentru aviz ar fi necesară convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare, dar și a Comisiei de specialitate care ar trebui să avizeze proiectul noului ministru de Finanțe, înaintea votului în plen. 

Iar pentru asta, Florin Cîțu are nevoie de susținerea președintelui PNL, Ludovic Orban, care ocupă funcția de președinte al Camerei Deputaților, dar care este principalul său adversar în lupta pentru președinția PNL. De altfel, Orban a declarat joi că nu știa de revocarea ministrului Finanțelor, așa cum Florin Cîțu a afirmat, atunci când a spus că i-a informat pe liderii coaliției.

Și, după cum bine se cunoaște deja, Guvernul Cîțu și-a cam pierdut susținerea în Parlament și în cazul altor proiecte. „Sunt mai multe legi care s-au blocat în Parlament: desființarea SIIJ, abrogarea interzicerii investițiilor străine în companiile cu capital românesc, alocațiile la fel. Nu putem să zicem asta e decizia Guvernului și să rămână prin Parlament (…) Guvernul are un apetit mai mare pentru reformă, ceea ce înseamnă că va trebui să facem guvernare prin ordonanțe. Deja au trecut 6 luni și vreau să facem reforme. Peste 2 ani apetitul pentru reforme va scădea (…)Nu putem să mergem toți că vrem să facem reformă, iar în Parlament să se blocheze. Voi face reforme prin OUG”, declara Cîțu pe 22 iunie. 

Concluzia: Florin Cîțu poate conduce acum ca interimar Ministerul Finanțelor timp de 45 de zile, doar cu avizul președintelui Klaus Iohannis cel care, potrivit legii, poate numi orice ministru, ca interimar, prin decret prezidențial. Timp suficient pentru a câștiga susținerea filialelor județene. 

Raluca Dan