19.2 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 9:12
No menu items!

Relațiile româno-azere și securitatea regională, discutate de Corlățean și ambasadorul Azerbaidajului

spot_img

titus-corlatean

Relațiile româno-azere, securitatea regională și pregătirea Summitului Parteneriatului Estic care va avea loc la sfârșitul lunii la Vilnius au fost subiectele abordate de ministrul de Externe, Titus Corlățean, și ambasadorul Azerbaidjanului la București, Farid Abdinbaiov, primit luni la Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„În contextul desemnării unei noi componențe a Guvernului Republicii Azerbaidjan, ministrul român al Afacerilor Externe a transmis și pe această cale felicitări pentru reconfirmarea în funcția de ministru al Afacerilor Externe a domnului Elmar Mammadiarov, adresând invitația pentru realizarea unei vizite la București”, precizează un comunicat al MAE.

Cei doi oficiali au abordat subiecte prioritare pe agenda relațiilor bilaterale, cu accent pe continuarea dialogului politic la cel mai înalt nivel și dezvoltarea contactelor pe linie guvernamentală, respectiv impulsionarea colaborării economice, cu prioritate în sectoarele energie și transporturi.

Vizita pe care primul-ministru Victor Ponta a întreprins-o la Baku, la 27 iunie, a fost evocată drept o platformă excelentă pentru dezvoltarea de proiecte de cooperare în domeniul economic.

Șeful diplomației române a evidențiat oportunitățile pe care le creează, în plan regional, proiectul coridorului de transport de mărfuri între Marea Neagră și Marea Caspică, cu utilizarea avantajelor pe care le prezintă portul Constanța și coridorul dunărean pentru asigurarea accesului pe piețele din Europa.

„Cei doi oficiali au abordat, de asemenea, problematica de securitate regională, aspecte ale cooperării Azerbaidjan-UE, cu accent pe demersurile pregătitoare ale Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius (28-29 noiembrie), respectiv ale cooperării Azerbaidjan-NATO, inclusiv din perspectiva exercitării de către misiunea diplomatică a României a rolului de Ambasadă Punct Contact NATO la Baku”, se arată în comunicatul MAE.

A.V.