3.1 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 17:18
No menu items!

Reguli noi pentru comercianții din piețe

spot_img

Proiectul legislativ care impune noile reguli a fost trimis spre promulgare președintelui Traian Băsescu

Din piata Vitan mic

Un proiect legislativ – adoptat de Parlament și trimis spre promulgare președintelui Traian Băsescu – impune noi reguli pentru comercianții din piețe. Proiectul a fost inițiat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și prevede înlocuirea certificatului de producător cu alte două documente.

Concret, dacă legea va fi promulgată, toţi cei care vor să-şi vândă produsele la tarabele din pieţe vor fi nevoiţi să deţină două atestate: unul de producător şi altul de comercializare a produselor. Cu noul atestat de producător, comercianţii pot dovedi că produsele sunt din ferme sau din gospodărie proprie, iar carnetul de comercializare dovedeşte că atât persoana în cauză, cât şi rudele de gradul I pot vinde bunurile respective.

Atestatele – de producător şi de comercializare – pot fi achiziţionate de la primării pe baza unei cereri.

De asemenea, în noul act normativ se mai precizează că spaţiile minime din pieţe alocate producătorilor individuali cresc de la 20% la 40%.

În cazul în care administratorii pieţelor nu vor aloca cel puţin 40% din spaţiile de vânzare producătorilor agricoli vor fi sancţionaţi cu amenzi de până la 37.500 de lei.

Andreea Brînzei