22.7 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 13:37
No menu items!

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii sărbătoreşte

spot_img

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii sărbătoreşte

Elizabeth Alexandra Mary este regină suverană a șaisprezece state suverane, în calitate de monarh. Ca monarh constituțional, regina nu își exprimă propriile opinii politice în public, având un profund sentiment al datoriei religioase și civice și luând în serios jurământul încoronării. Deține rolul oficial de guvernator suprem al Bisericii Angliei, iar, până acum, şi-a celebrat jubileele de Argint, de Aur şi de Diamant.

S-a născut la Londra ca prim copil al Prințului Albert, Duce de York cu Ducesa de York. La vârsta de treisprezece ani, când a început cel de-al doilea război mondial, a fost evacuată  la Castelul Windsor în Berkshire, unde l-a cunoscut pe Prințul Filip, cel ce avea să-i devină soţ.

La vârsta de optsprezece ani, și-a convins tatăl să-i permită contribuţia directă la efortul de război şi a aderat la „Serviciul Teritorial Auxiliar pentru Femei”, fiind instruită ca mecanic de locomotivă.

S-a căsătorit la vârsta de două zeci şi unu de ani şi a avut primul copil din patru un an mai târziu. A fost încoronată oficial la Westminster Abbey, într-o ceremonie solemnă condusă de Geoffrey Fisher, arhiepiscop de Canterbury, unde au fost prezenți reprezentanții nobilimii britanice, străini și locali şi publicul larg. Ceremonia a fost transmisă la radio pe tot mapamondul și, pentru prima dată, la cererea reginei, a fost prezentă și televiziunea.

Regina și Ducele de Edinburgh au înregistrat cea mai lungă căsnicie a unui monarh britanic. Domnia reginei este mai lungă decât a patru precursori imediați ai ei, fiind al doilea monarh britanic ca durată a domniei și cel mai longeviv monarh britanic.

Roxana Mera