5.2 C
București
marți, 18 ianuarie 2022 - 15:09
No menu items!

Regina Ana a României

spot_img

Aniversarea Reginei AnaRegina Ana a României

Principesa Ana de Bourbon-Parma, Regină a României, a văzut lumina zilei la Paris, în toamna anului 1923. Cel de-al cincilea membru al familiei princiare, cu tată René de Bourbon-Parma și mamă Margareta a Danemarcei, copilul pe care toată lumea îl striga „Nane”, a devenit o tânără principesă, care, la 16 ani, a plecat în refugiu, iar la 19 ani s-a înrolat în armată, sub culorile ţării natale, Franţa. Un rol deosebit de important în această decizie l-a avut educaţia pe care a primit-o de la mama ei și activitățile de scrimă înot, călărie, gimnastică. „Sportul mă făcea să mă simt mult mai bine decât moda”, mărturisea Regina Ana a României.

Soţie şi mamă iubitoare, Regina Ana a României i-a fost alături Regelui Mihai I, suveranul României, pe toată durata exilului, ţinand aprinsă speranţa românilor în întunericul comunismului. Despre perioada războiului, Regina Ana îşi aminteşte: “Am petrecut patru ani pe trei continente şi am făcut parte din fenomenul mondial numit război, fără să fiu prea aproape de el.” Cu ocazia Crăciunului din 1998, după 51 de ani petrecuţi împreună cu soția sa, Regele român mărturisea că o îndrăgise pe Ana încă de când a observat-o într-o imagine filmată de un operator într-un reportaj despre descoperirea mormântului unchiului Aage al Principesei Ana.

Destinul celor doi se împleteşte și se căsătoresc pe 10 iunie 1948, la Palatul Regal din Atena, într-una din sălile mari de la parter. Paştele anului 1992 îi aduce pentru prima dată împreună pe cei doi suverani de drept ai României în ţara natală a regelui și Regina Ana păşeste pentru prima dată în România alături de soţul său.

Să ne trăiţi, Majestate!

 

C.N.