1 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 3:41
No menu items!

Regimul Bashar al-Assad nu va participa la conferinţa de pace Geneva-2 „pentru a preda puterea”

spot_img

bashar_al-assad

Regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad nu intenţionează să participe la conferinţa de pace Geneva-2 „pentru a preda puterea”, așa cum solicită opoziţia şi aliaţii săi, a afirmat luni seara ministrul sirian al Informaţiilor, Omran al-Zohbi.

„Nu vom merge la Geneva pentru a preda puterea așa cum doresc (Saud) Al-Faisal (ministrul saudit de Externe) și unii opozanți din străinătate”, a declarat ministrul Omran al-Zohbi, citat de agenția oficială Sana luni seară.

„Dacă era cazul, am fi predat puterea la Damasc, ceea ce ne-ar fi scutit de un efort suplimentar şi de preţul biletului de avion”, a ironizat ministrul sirian, subliniind totodată că „Președintele Bashar al-Assad va rămâne șeful statului în toate aceste momente când ei (opoziția și aliații ei) visează să nu mai fie”.

Aceste declarații survin în contextul în care Washingtonul, Moscova și ONU încearcă să organizeze la Geneva o conferință internațională de pace cu referire la Siria, cu participarea regimului și opoziției în vederea identificării unei soluții politice la conflictul în urma căruia, potrivit unui ONG, au murit peste 120.000 de persoane, începând din 2011, amintește AFP.

Opoziția, foarte divizată cu privire la participarea sa, cere garanții ca această conferință de pace Geneva-2 să conducă la plecarea lui Assad, ceea ce regimul respinge.

 

C.A.