4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 17:32
No menu items!

Regii comerţului subteran cu carne din România (I). Victima hoţilor maşinii lui Becali şi doi comercianți din Cluj

spot_img

magazin-michelangelo_someseanul.ro

  • Ghinionistul zgârcit

Mansour Mah’d, cetăţean român de origine iordaniană, 49 de ani, Bucureşti, strada Mureş, nr 25, Sector 1.

În urmă cu exact 11 ani, Mansour Mah’d a sărit cu bâta la un alt şofer cu care se tachinase în trafic. Adversarul a devenit între timp consilier local la Chiajna. Iordanianul a coborât din maşina Mercedes şi s-a luat la bătaie cu Ştefan Laurenţiu Ofiţeru, care conducea o Dacie.
În 2008, o grupare de spărgători din locuinţe i-au furat un seif gol lui Mansour, dintr-un apartament din Colentina. El a cerut însă contravaloarea în instanţă, 3.000 de lei. În 2009, unul dintre hoţii maşinii lui Gigi Becali i-au furat de sub nas iordanianului Porsche-ul Cayenne pe care-l lăsase cu cheile în contact pe bulevardul Griviţa. Coborâse să-şi salute un concetăţean.
În 2011, când traficantul de droguri Cătălin Iosif a fost condamnat la 13 ani de închisoare, judecătorii i-au şi restituit lui Mansour Mah’d 16.500 euro şi 9.000 USD ridicate de la acesta în urma percheziţiei domiciliare din 13.01.2011.
Din datele înregistrate la Monitorul Oficial rezultă că Mansour Mah’d a administrat mai multe firme, inclusiv în domeniul construcţiilor, şi că a plimbat acţiunile inclusiv pe la conaţionalul cu care împărţea scandalul din trafic de acum un deceniu. Adresele cu care figurează în rechizitoriile în care apărea ca martor, Mansour Mah’d figurează cu proprietăţi modeste în Colentina, Griviţa sau Drumul Taberei.

  • Negustorul samaritean

Bogdan Radu Curticiu, Sorin Seleşiu, 34 de ani, respectiv 35 de ani, asociaţi lanţul “Michelangelo” Cluj-Napoca,

În 2009, în plină criză, lanţul de magazine “Michelangelo” avea o campanie de publicitate agresivă în care anunţa că “Oamenii vor putea intra liniştiţi în magazin ştiind că pot cumpăra orice îşi doresc, fără să cheltuie mai mult decât 9,9 Ron/kg”.

SC Michelangelo SRL a fost înfiinţată în 2002, având ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul al cărnii şi produselor din carne. Din 2007, Michelangelo a devenit şi producător de carne şi lactate. În 2009, reţeaua avea deja 15 magazine în Cluj-Napoca, Bistriţa, Oradea, Alba Iulia, Turda şi Dej.

În 2004, la doar 24 de ani, Radu Bogdan Curticiu a intrat în conflict cu un puternic om de afaceri local: Stelian Raţiu, trimis în judecată pentru evaziune fiscală alături de fostul vicepremier George Copos. Executorul angajat de Curticiu să evacueze un imobil pus garanţie la bancă de Stelian Raţiu, a renunţat la angajament după ce a văzut că pretinsa casă din lemn cu acoperiş de ţiglă este în realitate o somptuoasă vilă. Raţiu era la acea vreme patronul mai multor benzinării şi hoteluri din Banat. Curticiu cumpărase o creanţă scoasă la licitaţie de BRD Oradea şi se judecă şi acum pentru ea.

Curtea de Apel Bucureşti urma să decidă vineri dacă-i arestează preventiv pentru 30 de zile pe Andrei Sileanu, Sorin Seleșiu, Nicolae Marius Onica și Cezar Lincă, în timp ce soarta altor 6 suspecţi (Alexei Boțan, Mansour Mah-D, Gheorghe Nică, Nicolae Sandu, Vasile Cucu și Dorian Botea) urma să fie hotărâtă de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti.

Serviciul Român de Informaţii a sesizat DIICOT în urmă cu un an că mai multe reţele de evazionişti au introdus din 2010 în România carne alterată sau cu termenul de expirare apropiat pe care o cumpărau din Occident. Direse sortimente de carne de porc, pui şi peşte ar fi fost deja comercializate, arată datele anchetei, în mai multe lanţuri de magazine, inclusiv în lanţurile Plus şi Selgros. În lanţul de zeci de firme fantomă interpuse în comercializarea cărnii în România se regăseşte şi cel mai mare distribuitor de peşte dinţara noastră, care livreazp celor mai importante hypermarketuri. Conducerea Avicola Slobozia este suspectată în acest dosar de exporturi fictive de mărfuri în Ungaria sau Bulgaria, carnea sau ouăle erau fie abandonate, fie revândute în ţară “la negru”.

Mihaela Chiper