14.1 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 12:50

Regele Spaniei, Juan Carlos, a abdicat. VIDEO. DOCUMENT

spot_img

Monarhul a renunțat la tron după o domnie de 39 de ani

Spain King

Regele Spaniei Juan Carlos a abdicat din motive de sănătate. Decizia a fost anunţată de şeful Guvernului, Mariano Rajoy.

Președintele Guvernului spaniol a spus că, cel mai probabil, prinicipele Felipe va prelua tronul. Potrivit Le Monde, care citează presa spaniolă, această decizie este motivată de “criza instituţională”, care traversează ţara.

Regele Juan Carlos a jucat un rol major în trecerea la democraţie. Renunţă la tron o figură emblematica a Spaniei, toţi îi vom rămâne veşnic recunoscători. Prinţul Felipe de Asturias va fi la înălţimea aşteptărilor cele mai exigente, el va prelua tronul. Transferul de putere va fi efectuat firesc şi fără a crea o criză politică sau instabilitate politică

Mariano Rajoy
președintele Guvernului

juan

Starea de sănătate a lui Juan Carlo, în vârstă de 76 de ani, s-a deteriorat constant în ultimii ani, dând naștere speculațiilor privind iminenta sa renunțare la tron. În locul său, va urca Prinţul Felipe, în vârstă de 46 de ani, care nu a acceptat încă formal nominalizarea de succesiune.

 

abdicare

 

Regele Spaniei a declarat pe pagina de Twitter că „este timpul pentru ceva nou. Spania are nevoie de sânge proaspăt ca al lui Arias Cañete, al judecătorului Garzón, al lui Felipe González…”

Şeful Guvernului spaniol a convocat “un Consiliu de Miniştri extraordinar” marţi. În vederea acestui proces de abdicare, va fi “necesar să fie aprobată o lege organică”, a subliniat el.

„Sper ca, într-un termen de timp foarte scurt, Congresul spaniol să aprobe nominalizarea ca rege a prinţului Felipe, în vârstă de 46 de ani”, a adăugat Mariano Rajoy.

Emanuel Stan