-3.2 C
București
joi, 20 ianuarie 2022 - 9:34
No menu items!

Regele asfaltului Theodor Berna a fost arestat

spot_img

Administratorul societăţii Tehnologica Radion Bucureşti, Theodor Berna, cercetat alături de mai mulţi oameni de afaceri într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de peste o sută de milioane de euro, a fost arestat preventiv.

Theodor Berna

Magistraţii Tribunalului Prahova au admis, marţi, propunerea Parchetului Curţii de Apel Ploieşti şi au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Theodor Berna, administrator al firmei Tehnologica Radion Bucureşti, cercetat într-un dosar penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Decizia Tribunalului Prahova poate fi contestată în termen de 24 de ore, la Curtea de Apel Ploieşti.

Theodor Berna este singurul inculpat din acest dosar care a fost dus în instanţă marţi, cu propunerea de arestare preventivă.

Theodor Berna, administrator la SC Tehnologica Radion SRL Bucureşti şi la SC Teloxim Con SRL Bucureşti, a fost reţinut luni seară, fiind cercetat, alături de alţi oameni de afaceri, într-un dosar penal de evaziune fiscală şi spălare de bani în care anchetatorii au calculat un prejudiciu estimat la o sută de milioane de euro.

De asemenea, procurorii reţinuseră în acest dosar şi o a doua persoană, Florian Bujoreanu, administrator la SC Proiect Alfa Capital SRL Bucureşti, în timp ce alte cinci persoane – administratori ai unor societăţi comerciale – au fost puse sub control judiciar pentru spălare de bani.

În acest dosar, procurorii au audiat opt persoane, care sunt acuzate că în calitate de administratori ai mai multor firme, au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale nereale urmate de transferuri de bani, în scopul ascunderii provenienţei ilicite a acestora, sume care ulterior au fost retrase în numerar din conturile unor firme ”fantomă”.

Potrivit procurorilor Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, prejudiciul estimat în acest caz este de 104.940.660 de lei (23 de milioane de euro) rezultat din evaziune fiscală şi de 353.089.030 lei (78,5 milioane de euro) din spălare de bani.

Numele celor două firme de construcţii ale lui Berna, Tehnologica Radion și Teloxim, apar în rechizitoriul întocmit de procurori în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu estimat la 35 de milioane de euro în care au fost trimişi în judecată fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu şi mai mulţi oameni de afaceri.

Numele firmei lui Berna, care a cîștigat cele mai multe contracte cu statul, dar care a avut și datorii la stat, mai ales în guvernarea PDL a apărut și în stenograma discuției pe care fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, a avut-o, în luna septembrie 2010, cu preşedintele Traian Băsescu.

Sorin Blejnar: Să trăiţi, domnu preşedinte!

Traian Băsescu
: Salut, Sorine.

Sorin Blejnar
: V-am trimis o dată pe mail situaţia aia cu constructorii.

Traian Băsescu
: Da. Mă, eu am şi făcut o confuzie că era primul în lista datornicilor Tehnologica şi am zis că e o listă cu constructori. Da nu erau numai constructori acolo.

Sorin Blejnar
: Este, este datornic. Dar a început procedura de executare pe el.

Traian Băsescu
: Da

Sorin Blejnar
: Nu de acuma, e de vreo 2-3 luni

Traian Băsescu
: Aha.

Sorin Blejnar
: El plăteşte, deci ei în general sunt plătitori buni ăştia. Dar tot timpul sunt cu restanţe datorită faptului că încasează de la CANDNR destul de greu.

Traian Băsescu
: Da, da.

De altfel, Theodor Berna a fost recunoscut pe piață ca fiind un apropiat al PDL și unul dintre sponsorii partidului. Chiar dacă primele contracte le-a câștigat, la Primăria Capitalei, în timpul mandatului lui Traian Bpsescu, Berna a avut contracte extrem de favorabile și cu atualul edil, Sorin Oprescu.

M.N.