17.8 C
București
sâmbătă, 10 iunie 2023 - 3:47
No menu items!

Refuzul de a condamna oameni nevinovaţi l-a costat viaţa. Trei ani de la moartea lui Stan Mustaţă

spot_img

Judecătorul Stan Mustaţă a plătit preţul suprem pentru refuzul de condamna la închisoare oameni nevinovaţi. În 2014, era ridicat de procurori de la Curtea de Apel București, şi reţinut pentru luare de mită. Totul, sub ochii televiziunilor şi a milioane de români.

Stan Mustaţă era unul dintre judecătorii din dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare şi îndrăznise să spună public că rechizitoriul prezentat în instanţă nu conţinea nicio probă pentru condamnarea celor trimişi în judecată. Pe lista celor care trebuiau sacrificaţi erau nume grele, iar cel al lui Dan Voiculescu, cel mai răsunător. Iar Stan Mustaţă a fost îndepărtat pentru îndrăzneala de a spune că va judeca în mod corect.

În 2016, ajungea în închisoare, iar în seara zilei de 8 august 2018 se stingea la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Nefrologie Carol Davila. Tragedia venea după o lungă suferinţă, era bolnav de cancer, avea şi afecţiuni ale rinichilor. Autorităţile au rămas impasibile la strigătele sale de ajutor, fiind mutat, în schimb, dintr-un penitenciar în altul: Rahova, Jilava, Giurgiu. Starea sa de sănătate se agrava, iar refuzul de a-i fi acordată asistenţa medicală de care avea nevoie l-a determinat să îi spună soţiei sale că simte că i se doreşte moartea.

„Ultimul act nenorocit și necugetat pe care l-au făcut a fost atunci când l-au luat de la Rahova, au venit peste el la 2.00 noaptea mascații și au spus: <<Mustață! Scoală-te că te ducem la Penitenciarul Giurgiu>>, penitenciar de maximă siguranță unde se duc numai cazurile disciplinare. Și el a spus: <<N-am făcut nimic, de ce mă luați?>> Știind că el este bolnav, l-au luat, și, pe tot drumul, a vomat încontinuu. El, când a ajuns acolo, n-a putut să mai meargă. Am fost de urgență când am aflat, la el, și când am vorbit cu el mi-a spus: <<Elena. Vor să mă omoare. Nu mai pot să îmi țin capul. Nu pot să vorbesc cu tine.>> Și i-am spus: <<Du-te dacă nu mai poți să mergi. Du-te și liniștește-te>>. L-au dus la spital și au spus, probabil, doctorii de acolo că este într-o stare foarte gravă și că el n-are ce să caute, că el nu a făcut nimic. Niciun act disciplinar nu a fost făcut. Și atunci, în 2 zile, i-au făcut actele și l-au mutat înapoi la Rahova, bolnav, așa cum era”, declara, în 2018, Elena Mustaţă, soţia judecătorului.

„Și ultimul cuvânt pe care mi l-a spus – mi-a spus că mă iubește și că o să fie bine și i-am spus că o să vadă că, acum, cu cateterul ăsta, o să ne reluăm toată viața frumoasă pe care am trăit-o. Asta este povestea lui Mustață, care n-a luptat decât pentru dreptate”, a povestit Elena Mustaţă.

Emanuel Stan