6 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 22:07
No menu items!

Reforma sănătăţii, amânată pe anul viitor

spot_img

Noua Lege a sănătăţii ar putea intra în dezbaterea Parlamentului cel mai devreme în februarie-martie 2013, acum fiind discutată cu experţii europeni, a declarat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, într-o emisiune televizată.

  El a mai spus că legea este în discuție cu experții UE.

”Pe noi ne interesează sfaturi pe reforma asigurărilor, a spitalelor, ca structură. Aş zice că legea este încă în construcţie şi în lucru. Domnul Cepoi (Vasile Cepoi, fostul ministru al Sănătăţii, actualmente consilier al premierului) se ocupă şi acum de legeRaed Arafat a mai spus că toţi cei care lucrează acum la modificarea legii vor anunţa când au intrat în faza finală.

“Realist, orice dezbatere nu poate începe înainte de februarie-martie. Decizia privind Legea sănătăţii este un politică”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă în 2013 ar putea creşte contribuţia pentru Sănătate, ministrul Raed Arafat a spus că acest lucru este posibil.

“Exista discuţii generale pivind modificarea contribuţiei. Ca să avem o contribuţie corectă ar trebui să ne întoarcem măcar la 6-%, cum era înainte. Dar aceasta este o discuţie generală, iar decizia este politică. Ar aduce câteva sute de milioane în plus. Nu ar fi impact mare pe persoană, dar pentru sistem ar fi mare.  În opinia mea, discutând la rece, ar putea fi o soluţie, dar nu s-a luat nicio decizie pentru a creşte finanţarea, unde ar putea fi aceasta”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Raed Arafat a mai spus că şi pentru creşterea veniturilor medicilor ar exista o soluţie în noua Lege a sănătăţii, şi anume creşterea independenţei spitalelor.