18.4 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 18:59

Reformă „made in Romania”: două birouri de presă într-un singur minister și angajaţi plimbați de la o instituţie la alta

spot_img

Reformă „made in Romania”: două birouri de presă într-un singur minister și angajaţi plimbați de la o instituţie la alta

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a primit undă verde de la Guvern pentru a-și face un birou de presă separat, chiar dacă Ministerul Finanțelor are deja un astfel de departament, au declarat pentru Sursa Zilei oficiali din instituție. Dorința lui Voinea vine în contextul în care tot el anunța, pentru finalul lunii martie, finalizarea unei ”strategii de reformă a personalului bugetar”. Ministrul nu a fost de găsit pentru a da o reacție pe această temă.

”Nu va face angajări, fiindcă sare din schemă și ne-am angajat să mai tăiem din personal. Va transfera oameni de la actualul birou de presă, cel mai probabil”, a declarat un oficial din Finanțe.

Voinea a anunţat, la începutul acestui an, că a fost luată o decizie politică pentru reducerea, în continuare, a numărului bugetarilor, chiar dacă nu de aceeaşi amploare ca aceea operată de guvernele anterioare.

“Până la sfârşitul lunii martie va fi finalizată strategia de reformă a personalului bugetar, noi nu am bugetat-o, am făcut bugetul pe 1,187 milioane de bugetari. Dacă, şi sunt convins că vor avea loc reduceri de personal, acestea nu vor fi de aceeaşi amploare şi vor fi pe bază de criterii de performanţă”, spunea Voinea la mijlocul lunii ianuarie.

O altă mișcare de personal va fi transferul a aproximativ 200 de angajaţi din aparatul propriu al Ministerului Finanţelor la noul Oficiu Național pentru Jocuri de Noroc, chiar dacă profilul noii instituții cere specialiști avizați în domeniu și care să cunoască în detaliu piața gambling-ului online.

”Am spus: pot fi reduse, ca să putem să angajăm absolvenți la sănătate, la educație, la poliție. Pot fi reduse cheltuielile cu personalul, nu tăind salarii, dar mergând în fiecare instituție centrală și văzând câte posturi sunt neocupate, câte posturi sunt ocupate inutil, de unde se cheltuie prea mult, cu deplasări în străinătate, cu tot felul de alte lucruri”, declara și premierul Victor Ponta, la începutul lunii martie, în cadrul unei emisiuni.

Autorităţile şi-au asumat, în esență, o reducere cu 15% a cheltuielilor cu personalul şi cu bunurile şi serviciile.

Cosmina Croitoru