-3.5 C
București
joi, 9 februarie 2023 - 1:40
No menu items!

Referendumul din Crimeea s-a încheiat cu un rezultat în favoarea anexării la Rusia. Crimeea va cere oficial luni alipirea la Federaţia Rusă

spot_img

crimeea referendum

Referendumul din Crimeea cu privire la viitorul regiunii s-a încheiat duminică seara cu aproximativ 93% voturi în favoarea anexării la Rusia, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne, într-un scrutin care a relevat atât o ruptură profundă între ruşi şi occidentali, cât şi apetitul separatiştilor din estul Ucrainei, relatează AFP. Crimeea va solicita oficial, luni, alipirea sa la Rusia, a anunţat duminică seara premierul separatist Serghei Aksionov pe contul său de Twitter.

Peste 95% dintre votanţi au aprobat alipirea peninsulei separatiste ucrainene Crimeea la Rusia, potrivit primelor rezultate preliminare oficiale, relatează AFP.

„95,5% au votat pentru alipirea Crimeei la Rusia”, a anunţat preşedintele Comisiei electorale locale, Mihailo Malîşev.

Locuitorii din Crimeea au trebuit să aleagă între reunificarea cu Rusia a acestei republici autonome ucrainene și o autonomie extinsă în Ucraina. Potrivit datelor date publicității de canalul rus Rossia 24, doar 7 % din electorat a votat pentru a doua opțiune, cea de a rămâne în cadrul Ucrainei cu o largă autonomie, scrie EFE.

Statele Unite, Uniunea Europeană și cea mai mare parte a comunității internaționale au declarat că nu vor recunoaște rezultatele referendumului separatist și că susțin menținerea integrității teritoriale a Ucrainei.

Rusia, care și-a exercitat dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU împotriva unei rezoluții ce condamna referendumul separatist, a declarat că va respecta opinia majorității din peninsula cucerită de Imperiul Rus în secolul al XVIII-lea.

Crimeea va cere oficial luni realipirea la Rusia, a anunțat duminică seară primul ministru separatist Serghei Akseonov pe contul său de Twitter, la sfârșitul referendumului menit să acorde o mare victorie susținătorilor Rusiei, informează AFP și Itar-Tass.

„Parlamentul Crimeii se va reuni luni în sesiune extraordinară pentru a adopta o candidatură oficială la integrarea în Federația Rusă”, a declarat Akseonov.

O delegație oficială a parlamentului de la Simferopol se va duce în aceeași zi în Rusia, a adăugat el, fără a preciza obiectivul acestei vizite.

 

C.A.