18.6 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 15:46

Referendum pentru cianuri la Roşia Montană

Consiliul Judeţean Alba a aprobat, vineri, cu majoritate de voturi, organizarea în 9 decembrie a unui referendum local în 35 de localităţi din judeţ. Cetăţenii acestor localităţi urmează să răspundă la întrebarea „Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în Munţii Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?”.

Iniţiativa organizării acestui referendum aparţine celor 35 de primari din localităţile din Apuseni, precum şi din zonele limitrofe, care au fost afectaţi de închiderea exploatărilor miniere.

La acest referendum, organizat în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, sunt aşteptaţi 72 000 de cetăţeni. Consilierii judeţeni au fost de acord ca acest referendum local să fie organizat în ziua alegerilor parlamentare pentru că astfel se vor face economii iar prezenţa la vot va fi suficient de numeroasă pentru validarea referendumului.
Hotărârea a fost adoptată cu 21 de voturi pentru, 6 împotrivă şi 5 abţineri.

Referendumul va fi organizat în oraşele Abrud, Baia de Arieş, Câmpeni şi Zlatna şi în 31 de comune.

Proiectul redeschiderii exploatării de la Roşia Montană a fost foarte criticat de organizaţiile ecologiste şi de seocietatea civilă pentru că tehnologia folosită implică amplasarea unui iaz de decantare cu cianuri în apropierea exploatării miniere. O asemenea operaţiune ar putea distruge mediul natural, dar şi situl arheologic din zonă.

Proiectul este susţinut de PDL iar preşedintele Traian Băsescu nu a ezitat să se implice spunând că exploatarea resurselor aurifere de la Roşia Montană ar redresa economia şi ar echilibra bugetul.

Zăcământul de la Roşia Montană este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

În primăvară, preşedintele Traian Băsescu spunea că România nu mai are resurse pentru crearea de locuri de muncă şi dădea vina pe laşitatea policienilor care ţin blocat proiectul Roşia Montană din 1997.

La învestirea guvernului Ungureanu, Traian Băsescu spunea că misiunea echipei de la Palatul Victoria este să dea un răspuns rapid investitorilor de la Roşia Montană, Roşia Poieni-Cupru Min şi celor care vor să investească în exploatarea resurselor de gaze de şist.