24.2 C
București
joi, 11 august 2022 - 23:42
No menu items!

Referendum constituţional în Egipt

spot_img

 egypt-referendum

Aproximativ 53 de milioane de egipteni au început să voteze marţi şi se vor prezenta şi miercuri la urne, în cadrul unui referendum privind adoptarea unei noi Constituţii, relatează AFP.

Acest scrutin, care este prima etapă a „tranziției democratice” promise de militari după destituirea  de către armată a președintelui islamist Mohamed Morsi, la începutul lunii iulie, pare a fi un plebiscit pentru comandantul armatei, generalul Abdel Fattah al-Sissi.

Generalul Abdel Fattah el-Sisi, vicepremier, ministru al Apărării, comandant-şef al armatei, cel mai puternic om din cea mai populată ţară a lumii arabe, a anunţat cu trei zile înaintea scrutinului că va candida în alegerile prezidenţiale prevăzute în 2014, dacă „poporul (i-)o cere” şi dacă armata îi susţine candidatura.

El-Sisi a făcut această declaraţie sâmbătă, după ce i-a îndemnat pe egipteni să se prezinte „masiv” la urne şi să voteze „da” pentru noua Constituţie. Aceasta a fost redactată de către o comisie ai cărei membri au fost nominalizaţi de către Guvernul interimar pe care generalul l-a creat pe 3 iulie, după ce a anunţat destituirea şi arestarea lui Morsi, primul preşedinte civil şi singurul ales vreodată în mod democratic în Egipt.

Este pentru a treia oară când egiptenii se pronunță asupra prevederilor constituționale după izbucnirea revoltei contra fostului președinte Hosni Mubarak, în ianuarie 2011, și a șasea oară când electoratul egiptean este chemat la urnele de vot după căderea regimului Mubarak.

Noua constituție o va înlocui pe cea semnată de Mohamed Morsi cu peste un an în urmă, după ce fusese aprobată de asemenea prin referendum. Textul constituțional va consolida atribuțiile armatei, ale poliției și ale judecătorilor.

C.A.