27 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 18:04
No menu items!

Redevenţele trebuie rediscutate, dar peste doi ani

spot_img

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că redevenţele pentru petrol şi gaze trebuie renegociate, dar o modificare a nivelului acestora nu va fi efectuată mai devreme de 2014.

Redevenţa este partea proprietarului din exploatarea unei resurse de pe proprietatea sa.

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe , declarase recent că OMV Petrom şi guvernul au început de câteva luni discuţiile privind redevenţele pentru petrol şi gaze, dar deocamdată sunt analizate doar „principiile” privind impactul unui nou nivel al taxelor asupra companiei şi economiei.

Contractele noastre nu expiră în 2014. Este vorba de acea clauză de stabilitate garantată de guvernul României tuturor producătorilor, nu numai OMV, până în anul 2014, să menţină redevenţele la nivelul curent, şi anume între 3,5 şi 13,5%. Aceste discuţii sunt purtate de câteva luni deja, nu este o decizie care se poate lua într-o discuţie sau câteva”, a afirmat directorul OMV Petrom.

Redevenţele de petrol şi gaze, cuprinse între 3,5% şi 13% din producţie, au fost fixate în 2004 şi sunt valabile până în decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta susţinea că redevenţele pentru resursele naturale vor fi negocieri cu toate companiile care investesc în România. În anul 2014 urmează să fie discutate redevenţele pentru toate companiile, iar premierul şi-a anunţat intenţia să impună o redevenţă la nivel european, fără a goni însă investitorii.(S.S.)