4.2 C
București
marți, 2 martie 2021 - 7:48

Redeschiderea școlilor, sub semnul întrebării. Personalul din grădinițe are prioritate la vaccinare

Ministrul educației Sorin Cîmpeanu a vorbit, duminică seară, despre redeschiderea școlilor. El a explicat că decizia finală va fi luată, pe 2 februarie, împreună cu toate autoritățile competente. 

“O nouă discuție va avea loc pe 2 februarie. Responsabilitatea e partajată în data de 2 februarie. Autoritățile sanitare cu competență trebuie să se pronunțe”, a explicat Sorin Cîmpeanu la Realitatea Plus. 

Vor fi puse la un loc realitățile din educație și realitățile din domeniul sanitar. Deși este foarte greu de pus în balanță dreptul la educație și dreptul la sănătate, într-o astfel de situație, îndrăznesc să spun că dreptul la sănătate, condițiile sanitare, evoluția epidemiologică vor avea întâietate, din păcate, față de educație.

Dacă discutăm de deschiderea școlilor versus deschiderea restaurantelor, eu înțeleg foarte bine pierderile suferite de HoReCa, însă între cele două aleg deschiderea școlilor. Nu numai eu, dar ne uităm la Bulgaria, nu mai de parte, care a programat deschiderea școlilor pe 4 februarie, nu 8 februarie ca la noi, rămânând cu alte activități închise. Franța ia în considerare o carantinare totală pentru trei săptămâni, dar ministrul educației insistă ca școlile să rămână deschise chiar dacă toate celelalte activități se închid. Din poziția mea nu pot susține altceva decât deschiderea prioritară a școlilor”, a adăugat apoi ministrul educației la Antena 3.

Ministerul Educației se confruntă cu o nouă problemă, care ridică semne de întrebare despre oportunitatea redeschiderii școlilor: un focar cu noua tulpină de coronavirus a fost identificat într-o școală din București, printre cei infectați numărându-se directorul instituției, directorul adjunct și alți profesori care au venit în școală pentru a încheia mediile elevilor.

Ministrul a explicat că, în ceea ce privește personalul din învățământ, prioritate la vaccinare au cei care lucrează în grădinițe deoarece acestea se vor menține deschise chiar și în scenariul roșu până la o rată de infectare de cel mult 6 la mia de locuitori: “Numărul celor care vor să se vaccineze a fost de 168.000. Numărul crește zilnic, semnificativ. Am prioritizat cadrele didactice. În grădinițe este planificat prioritar pentru vaccinare întreg personalul”, a mai explicat ministrul.