1.1 C
București
sâmbătă, 9 decembrie 2023 - 14:42
No menu items!

Recordul american pentru desemnarea unui nou președinte: 4 luni, în 1876

spot_img
 

Este a cincea zi de când au avut loc alegerile prezidențiale americane și toată lumea e puțin epuziată așteptând deznodământul, chiar dacă datele îl indică drept câștigător pe democratul Joe Biden. Totuși, exasperarea de acum este nimic în comparație cu ceea ce s-a întâmplat la scrutinul din 2000, când rezultatul final a fost anunțat după nu mai puțin de 35 de zile, relatează Hotnews.

Câștigătorul de atunci al alegerilor, republicanul George W Bush, a fost decis de Curtea Supremă, aceasta fiind și singura dată când s-a întâmplat ca președintele să fie stabilit în baza hotărârii judecătorilor, scrie BBC News.

În ziua alegerilor, pe 7 noiembrie, democratul Al Gore a câștigat votul popular, însă scorul era unul foarte strâns în colegiile electorale. Totul depindea de Florida care are 25 de voturi electorale. Cursa a fost suficient de strânsă ca să ducă la o renumărare a voturilor.

Echipa lui Gore cerut ca reunumărarea să se facă manual în patru districte. În 12 decembrie, Curtea Supremă a decis ca Bush să meargă la Casa Albă (de 5 la 4, în contextul în care curtea era dominată de republicani).

 
Dar tensiunea record s-a înregistrat în 1876, când a durat patru luni anunțarea unui câștigător la alegerile prezidențiale.

Alegerile de atunci au fost ținute pe 7 noiembrie, iar rezultatul a fost anunțat abia în 2 martie 1877, cu doar câteva zile înainte de inaugurare. Republicanul Rutherford Hayes a fost declarat învingător în fața democratului Samuel Tilden, după ce o comisie bipartidă a fost convocată pentru a lămuri lucrurile.