10.9 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 13:55
No menu items!

Record de insolvențe ale companiilor medii și mari în 2013. Care sunt efectele economice și sociale

spot_img

insolventa

În acest an se va înregistra un număr record de insolvențe în rândul companiilor medii și mari, arată un studiu al Coface România, iar această evoluție este cea mai îngrijorătoare. Potrivit studiului, impactul evoluției insolvențelor asupra mediului de afaceri și a societății va continua să fie unul major.

”Chiar dacă primele nouă luni ale anului aduc un număr aproximativ egal de insolvențe cu cel de anul trecut, sugerându-ne astfel o stabilizare a mediului de afaceri, 60% dintre acestea provin de la companiile medii și mari, firme cu cifra de afaceri de peste 1 milion de euro.  Anul 2013 a arătat o deteriorare a economiei reale, fiind marcat de insolvențe cu un impact social puternic, generând pierderi masive de locuri de muncă”, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

Potrivit lui Coman, cele 50.000 de firme nou-înființate în acest an nu contrabalansează pierderea celor 110.000 de firme și nu se vede o regerenerare sănătoasă a economiei. Deteriorarea disciplinei de plată observată la nivelul întregii economii este data și de tranzacțiile cu bilete la ordin și cecuri și relevă același lucru, tranzacții mai puține comparativ cu 2012.

”Cu toate acestea, valoarea refuzată la plată este cu 16% mai mare decât acum un an și mai mare chiar decât în 2009, lucru care arată că România de fapt nu a ieșit din criza economică și că va fi foarte dificil să o facă în urmatoarea perioadă”, a precizat Coman.

Din punct de vedere financiar, Coface apreciază că în urma insolvențelor din primele nouă luni ale anului curent au rămas neacoperite datorii cumulate în valoare de aproximativ 13 miliarde de lei. Aproape 40% din acestea și-au lăsat amprenta asupra sistemului bancar, reprezentând principalul motiv pentru creșterea ratei creditelor neperformante acordate companiilor.

Restul de 60% vor avea impact asupra celorlalți parteneri (clienți, furnizori etc.), care la rândul lor se pot regăsi în incapacitatea de plată către furnizorii lor, efectul de domino fiind de două ori mai rapid decât cel înregistrat în anul anterior.

Din punct de vedere social, intrarea în insolvență a celor 18.321 de companii în primele nouă luni ale anului curent a determinat pierderea a aproximativ 77.000 de locuri de muncă, peste 60% din acestea fiind concentrate în următoarele cinci sectoare: Fabricarea produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, Construcții, Fabricarea substanțelor și produselor chimice, Alte activități de servicii personale, Industria metalurgică.

Impactul social al firmelor insolvente în primele nouă luni ale anului curent este mai mare cu 10% față de aceeași perioadă a anului 2012 și cu 53% față de 2011.

Comerțul cu amănuntul, cel cu ridicata & distribuție și construcțiile înregistrează cel mai mare număr al insolvențelor. Cele mai afectate trei zone ale țării din punctul de vedere al numărului de insolvențe au fost: Sud-Est și Nord-Vest, ambele cu 16% și Sud cu 15%, acestea concentrând aproximativ jumătate din totalul insolvențelor înregistrate în perioada analizată.

Din punctul de vedere al perspectivelor de finanțare și a capacității de autofinanțare, doar 4 din 10 companii au un fond de rulment peste 50% din nevoia de exploatare, dintre care 2 companii înregistrează valori la limită, dar în scădere. Restul de 6 companii fie înregistrează un fond de rulment negativ (70% dintre acestea), fie nu-și pot acoperi datoriile curente din lichidarea activelor circulante.

Cosmina Croitoru