3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 21:19
No menu items!

Recompensă de 1.800 de euro pentru unul dintre studenţii care l-au imobilizat pe atacatorul din Iaşi

spot_img

O fundaţie din Republica Moldova va oferi un premiu de aproximativ 1.800 de euro studentului moldovean Marian Platonov care, alături de un alt coleg, l-a imobilizat pe bărbatul ce a încercat să detoneze o bombă într-o sală de curs a Facultăţii de Electronică din Iaşi.

Fundaţia Edelweiss din Republica Moldova, înfiinţată de omul de afaceri Vlad Plahotniuc, a anunţat că îi va oferi 30.000 lei moldoveneşti, aproximativ 1.800 de euro, studentului Marian Platonov, pentru că acesta a intervenit şi l-a imobilizat pe bărbatul care a încercat să detoneze o bombă în clădirea Facultăţii de Electronică din Iaşi.

“Fundaţia Edelweiss îi va oferi 30.000 MDL tânărului student Marian Platonov, pentru curajul de care a dat dovadă în momente critice, când o persoană cu probleme psihice a ameninţat detonarea unui bombe la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Considerăm că gestul lui Marian Platonov este unul extraordinar, iar curajul său ne face mândri pe noi toţi, cetăţenii Republicii Moldova. Cei 30.000 MDL, pe care îi oferim, reprezintă o modestă recompensă pentru Marian Platonov, un tânăr care merită pe deplin recunoştinţă şi apreciere publică, atât în Republica Moldova, cât şi în România”, se arată într-un comunicat al conducerii fundaţiei Edelweiss.

Marian Platonov şi Marian Prescură, ambii studenţi în cadrul Facultăţii de Electronică din Iaşi, l-au imobilizat luni pe bărbatul care a încercat să detoneze o bombă într-o sală de curs din incinta facultăţii.

Marian Platonov, originar din Republica Moldova, a povestit că a reuşit, alături de colegul său, să-i lege cu o curea mâinile atacatorului, acesta fiind imobilizat până la sosirea poliţiştilor. “Individul pregătea bomba, dar a apăsat din greşeală pe un buton. Am avut noroc că nu a dezvelit toată bomba. Era un fum gros şi mirosea a sulf, dar după ce a explodat, eu şi un coleg am sărit pe el, l-am imobilizat şi i-am legat mâinile la spate cu o curea luată de la un profesor”, a precizat Marian Platonov.

Tânărul a adăugat că, după finalizarea studiilor la Facultatea de Electronică din Iaşi, intenţionează să se stabilească în România.

Oliver Stan, bărbatul care a încercat să detoneze o bombă într-o sală de curs a Facultăţii de Electronică din Iaşi, a fost reţinut, în noaptea de luni spre marţi, pentru acte de terorism, urmând ca procurorii să decidă dacă propun măsura arestării preventive sau internarea acestuia la Spitalul Socola. De altfel, Oliver Stan este supus marți unei expertize psihiatrice.

Andrei Tudor