10.4 C
București
joi, 23 septembrie 2021 - 8:42

RECOMANDĂRI ale Ministerului Sănătății pentru cei care au cumpărat Pegasys în ultimele două săptămâni

spot_img

pegasys

Ministerul Sănătăţii (MS) le recomandă pacienţilor care folosesc produsul Pegasys 180 μg/0,5 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută, în cazul cumpărării acestuia în ultimele două săptămâni, să se adreseze imediat medicului curant, în vederea stabilirii conduitei terapeutice adecvate.

Recomandarea vine în contextul anchetei demarate după ce în trei farmacii din ţară au fost găsite zeci de cutii cu seringi Pegasys contrafăcute.

În scopul prevenirii oricărei complicaţii medicale, Ministerul Sănătăţii recomandă pacienţilor care folosesc produsul Pegasys 180 μg/0,5 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută (peginterferon alfa-2a) în tratamentul curent, în cazul achiziţionării acestuia în ultimele două săptămâni, să se adreseze imediat medicului curant în vederea stabilirii conduitei terapeutice adecvate.

Ministerul Sănătății

comunicat de presă

În același timp, Ministerul Sănătăţii a informat că a cerut Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) să facă “toate demersurile legale care se impun pentru gestionarea situaţiei, astfel încât pacienţii să nu aibă de suferit”.

În acest sens, au arătat oficialii MS, Agenţia a informat specialiştii din domeniu, doctori şi farmacişti, referitor la apariţia produsului contrafăcut şi, concomitent, s-a decis retragerea tuturor loturilor suspecte de pe piaţa farmaceutică.

MS a mai precizat că reprezentanţii ANMDM au luat legătura cu compania producătoare (Roche – n.r.), în vederea înlocuirii de urgenţă a produsului.

De asemenea, Comisiile Naţionale de Boli Infecţioase şi Gastroenterologie din cadrul MS vor elabora, dacă va fi cazul, în cel mai scurt timp, un protocol referitor la modalitatea de tratament a pacienţilor care folosesc în mod regulat acest produs.

Poliţia Română a deschis, în cazul seringilor contra hepatitei, un dosar ce vizează infracţiuni de spălare de bani, evaziune fiscală şi punere în circulaţie de produse contrafăcute, acesta fiind coordonat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

R.D.