4 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 23:05
No menu items!

RECOMANDĂRI ale medicilor pentru angajatori în zilele caniculare

spot_img

Perioadele de lucru în aer liber trebuie reduse în aceste zile, când meteorologii au emis o avertizare COD GALBEN de caniculă pentru întreaga țară

Angajatorii trebuie să reducă activităţile în aer liber în zilele caniculare, să le asigure salariaţilor câte doi-patru litri de apă de băut pe zi şi echipament de protecţie, precum şi să alterneze perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, atenţionează Ministerul Sănătăţii.

În condiţiile în care miercuri şi joi sunt anunţate, în toată ţara, temperaturi care pot ajunge până la 38 de grade Celsius şi disconfort termic, reprezentanții MS le recomandă tuturor agenţilor economici să-şi readapteze programul de lucru, astfel încât să protejeze sănătatea angajaţilor.

Sectoarele de activitate economică vizate sunt cele în care salariaţii lucrează în aer liber, respectiv construcţii, agricultură, activităţi portuare, autostrăzi, sau acolo unde este vorba despre aglomerări sau spaţii închise, aşa cum este cazul industriei textile, a industriei metalurgice sau al brutăriilor.

Pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă şi pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, este recomandat ca angajatorii să reducă intensitatea şi ritmul activităţii fizice în zilele cu temperaturi înalte. De asemenea, este bine să asigure ventilaţia la locurile de muncă şi să se permită alternarea efortului dinamic cu cel static, precum şi a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite.

Ministerul Sănătății
comunicat de presă

De asemenea, pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, angajatorii au obligaţia să asigure câte doi-patru litri de apă de băut pentru fiecare persoană, pe fiecare schimb, să asigure echipamentul individual de protecţie şi duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii au obligaţia ca, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor, să aplice măsuri vizând reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru şi, în cazuri speciale, întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Meteorologii au emis o avertizare Cod galben de caniculă, valabilă miercuri şi joi, în toate judeţele ţării fiind anunţate temperaturi care pot ajunge până la 38 de grade C şi un indice de temperatură-umezeală care va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

E.T.