28 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 13:34
No menu items!

Rechizitoriul DNA: Banii pentru Mircea Băsescu, ambalaţi într-o cutie

spot_img

Mircea Băsescu a refuzat să participe ca parte vătămată în procesul contra familiei Anghel. În rechizitoriul şantajului la care ar fi fost supus fratele preşedintelui se precizează că banii i-ar fi fost trimişi de soţia lui Bercea, ambalaţi într-o cutie, prin Marian Căpăţână.

Basica_Basescu

Primul rechizitoriu DNA privind scandalul dintre familiile Anghel şi Băsescu a fost făcut public, miercuri, de DNA. Este vorba despre dosarul de şantaj în care vor fi judecaţi nu mai puţin de trei dintre copiii lui Bercea Mondial (dintre care unul minor), soţia şi ginerele acestuia.

Procurorii notează că lui Mircea Băsescu i-a fost teamă, totuși, de un scandal, prin prisma faptului că este fratele președintelui și unchiul unui europarlamentar, Elena Băsescu.

Totodată, fapta comisă de inculpatul Anghel Florin avea aptitudinea de a produce o stare de temere persoanei vătămate, în contextul în care fratele acesteia din urmă este Preşedintele României iar nepoata sa a fost membru al Parlamentului European. În aceste condiţii, dezvăluiri privind implicarea persoanei vătămate în săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, indiferent dacă ea ar fi fost reală sau nu, sunt de natură să o compromită pe ea şi pe membrii familiei sale şi să provoace acestor persoane importante prejudicii de imagine.

Rechizitoriul DNA

În rechizitoriu se menţionează că Mircea Băsescu nu a dorit să participe ca parte vătămată în procesul de şantaj al cumetrilor săi şi nici nu a dorit să se constituie parte civilă, nesolicitând daune.

Procurorul anticorupţie de la Constanţa, cel care a organizat şi flagrantul în biroul firmei fratelui preşedintelui, a folosit în mare parte, ca probe, discuţiile înregistrate cu telefonul mobil de Mircea Băsescu. Din argumentele înşirate în documentul de acuzare reiese că anchetatorul a fost convins că banii plătiţi de familia Anghel pentru a eliberarea lui Bercea Mondial au rămas la intermediarul Marian Căpăţână, care le-ar fi pierdut în afacerea Aversa. Presiunile la Mircea Băsescu, notează procurorul constănţean, au început de pe 1.11.2013, când fratele preşedintelui a fost sunat de Florin Anghel.

Din cuprinsul acestora rezultă nemulţumirea inculpatului faţă de o presupusă inactivitate a persoanei vătămate, împrejurarea că aceasta din urmă ar fi primit 600.000 euro de la el, dar şi ameninţarea ei de către inculpat: 01.11.2013, inculpatul Anghel Florin a exercitat ameninţări asupra persoanei vătămate B.M., constând în darea în vileag, prin intermediul presei, a unor fapte compromiţătoare pentru persoana ameninţată şi pentru membrii familiei acesteia, respectiv pretinsa ei implicare în infracţiuni de corupţie, cu scopul de a o determina să dea suma de 280.000 euro.

Rechizitoriul DNA

Pe 19 decembrie 2013, fiul cel mare şi soţia lui Bercea Mondial l-au vizitat pe Mircea Băsescu la biroul din Portul Constanţa – Sud Agigea. Este, cel mai probabil, şi momentul din care provin imaginile – probă în dosarul de trafic de influenţă în care a fost reţinut fratele preşedintelui.

În cadrul acestei întrevederi, inculpatul Anghel Florin i-a cerut persoanei vătămate să îl ajute să obţină eliberarea din starea de arest a tatălui său, cu ocazia discutării menţinerii stării arestării preventive. În continuare, în timpul întâlnirii, inculpatul Anghel Florin i-a cerut persoanei vătămate să îşi folosească o presupusă influenţă asupra unor judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a obţine eliberarea martorului. Inculpata a mai afirmat că dăduse în trecut o sumă neprecizată de bani, ambalată într-o cutie, martorului (…..) care ar fi trebuit să o dea mai departe persoanei vătămate Mircea Băsescu.

Rechizitoriul DNA

Una dintre probele din dosarul de şantaj este reprezentată de interceptarea convorbirilor dintre Florin Anghel şi Marian Căpăţână din care reiese că Mircea Băsescu fusese „păcălit de către martorul Marian Căpăţână, care luase banii de la el dar nu îi folosise pentru a obţine eliberarea tatălui său, ci pentru a-i investi în societatea comercială Aversa”.

Pe 23 iunie, procurorii DNA Constanța au trimis în judecată cinci membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, pentru șantajarea lui Mircea Băsescu. Persoanele trimise în judecată sunt Marius Constantin (ginere), în stare de arest preventiv, Izaura Anghel (fiică), Grinică Ion Anghel (nepot), Florin Anghel — fiu, (aflat în penitenciar, în executarea unei pedepse dispusă într-o altă cauză), și Fănica Anghel (soția).

Acesta caz a fost redeschis de DNA Constanţa la a doua plângere a lui Mircea Băsescu, după ce procurorul Teodor Niţă a clasat-o pe prima, depusă de fratele preşedintelui în luna noiembrie la Parchetul Tribunalului Constanţa.

Mihaela Chiper