4 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 2:15
No menu items!

Realizat cu sprijinul României, primul centru SMURD Moldova va fi lansat joi în Raionul Bălți

spot_img

Vicepremierul Gabriel Oprea a avut miercuri, la Chișinău, o întrevedere cu ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova, Dorin Recean, ocazie cu care oficialul român a reafirmat sprijinul constant pe care România îl acordă țării vecine

293551-smurd

Primul centru SMURD Moldova, realizat cu sprijinul autorităților române, va fi lansat joi, în Raionul Bălți. Miercuri, vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a avut o întrevedere, la Chișinău, cu ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova, Dorin Recean, ocazie cu care oficialul român a reafirmat sprijinul constant pe care România îl acordă țării vecine în procesul de modernizare a instituțiilor statului și de creștere a nivelului de siguranță al cetățenilor.

Potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în cadrul discuțiilor cu ministrul moldovean, vicepremierul Gabriel Oprea a trecut în revistă principalele repere ale cooperării dintre cele două ministere de Interne, subliniind necesitatea dezvoltării cooperării polițienești, inclusiv pentru combaterea infracționalității transfrontaliere.

Gabriel Oprea _ Chisinau

Astfel, în luna aprilie a acestui an, cu ocazia întâlnirii de la București cu ministrul Dorin Recean, Gabriel Oprea a decis acordarea, pentru Ministerul de Interne al Republicii Moldova, a două autovehicule de teren și a două ambarcațiuni de intervenție pentru Poliția de Frontieră, în valoare de aproximativ 125.000 de euro, tehnică care a fost deja predată autorităților moldovene.

În plus, Republica Moldova a beneficiat de expertiza și sprijinul constant al României, pentru implementarea propriului Serviciu Mobil de Urgenta, Reanimare și Descarcerare (SMURD), după modelul dezvoltat cu succes în țara noastră. Pentru implementarea acestui proiect, 18 pompieri din Republica Moldova au urmat cursuri de paramedici la Iași, iar alți 6 s-au pregătit la Centrul Naţional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş, timp de trei luni, devenind formatori pentru ceilalți viitori membri ai serviciului omolog SMURD din Moldova.

Pentru susținerea intervențiilor aeriene medicale, în viitorul apropiat, elicopterele de la Punctele de Operare Aeromedicală de la Galați și Iași vor putea opera pe teritoriul Republicii Moldova, au mai precizat oficialii MAI. 

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a anunțat ca și în acest an 5 locuri la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza vor fi destinate pregătirii pompierilor din Republica Moldova, după ce alți 5 ofițeri moldoveni au absolvit această instituție de învățământ în această vară.

Ministerul Afacerilor Interne
comunicat de presă

Gabriel Oprea a făcut, miercuri, o vizită în Republica Moldova, alături de delegația guvernamentală condusă de premierul Victor Ponta, cu prilejul Zilei Independenței Republicii Moldova.

R.D.