19.1 C
București
duminică, 26 martie 2023 - 18:18
No menu items!

Reactorul nuclear s-a oprit, dar situaţia e sub control

spot_img

Un raport privind cauzele opririi automate neplanificate a Unităţii 2 de la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă de miercuri va fi realizat în 48 de ore, incidentul neavând grad de risc din punct de vedere al activităţii nucleare, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Rodin Traicu, miercuri, la un post privat de televiziune.

Pe de altă parte, conform unui comunicat al Ministerului Mediului, ”oprirea neplanificată a Unităţii 2 a Centralei Nuclearelectrice Cernavodă nu a afectat siguranţa populaţiei şi a mediului înconjurător”.

În comunicat se afirmă că, în urma informaţiilor survenite de la Agenţia Naţională de Protecţia Mediului, staţiile automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite în aer nu indică creşteri ale valorilor, iar rezultatele măsurătorilor se încadrează în valorile normale.

Stațiile automate monitorizează în permanență mediul, iar în acest caz nu au fost înregistrate depăşiri.

Oprirea neplanificată a Unităţii 2 a CNE Cernavodă nu a afectat siguranţa personalului centralei, a populaţiei şi a mediului înconjurător, iar cauzele care au putut genera această oprire vor face obiectul unei analize amănunţite, se mai arată în documentul Ministerului Mediului.

Ministerul Mediului afirmă că procesul de monitorizare va continua şi orice depăşire a valorilor va fi comunicată şi analizată împreună cu Garda Naţională de Mediu.

Societatea Naţională Nuclearelectrica SA a anunţat oprirea neplanificată a Unităţii 2 a CNE Cernavodă, miercuri, la ora 11.30, repornirea urmând să aibă loc în cursul dimineţii de vineri.

Unitatea s-a oprit automat după ce s-a declanşat pe neaşteptate un sistem automat de oprire rapidă. Cauzele evenimentului sunt investigate conform procedurilor centralei.