27.4 C
București
vineri, 27 mai 2022 - 18:03
No menu items!

Reacția României la situația din Transnistria

spot_img

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României a precizat, marți, că a luat notă cu preocupare de cele câteva incidente înregistrate recent, în circumstanţe încă neclare, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

MAE apreciază că, în actualul context, este necesară abordarea cu reţinere şi prudenţă a situaţiei, clarificarea neîntârziată a circumstanţelor acesteia, precum şi evitarea angajării în orice eventuale provocări, se arată într-un comunicat de presă.
 
„Din această perspectivă, MAE exprimă sprijinul deplin pentru apelul la calm şi responsabilitate al Preşedintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, precum şi pentru eforturile autorităţilor de la Chişinău de a gestiona aceste evoluţii în mod responsabil, transparent şi echilibrat. Încercările de escaladare artificială, nejustificată a tensiunilor nu contribuie la menţinerea unui climat predictibil şi stabil şi nu sunt în interesul locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului, mai ales în actualul context regional de securitate”, potrivit sursei citate.
 
Oficialii MAE au precizat că „pe un plan mai larg, MAE al României reafirmă susţinerea pentru soluţionarea politică a problemei transnistrene cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional, şi fără afectarea orientării sale pro-europene”.
 
 
Raluca Dan