13.1 C
București
joi, 28 martie 2024 - 23:58
No menu items!

Reacția Chinei la acuzația că a livrat teste fals pozitive: Suedia încearcă ”să plaseze vina” pentru eșecul ei

spot_img

Ca răspuns la acuzațiile Suediei cu privire la „kiturile de testare COVID-19 fals pozitive”, compania chineză producătoare, BGI Genomics, afirmă că „rata pozitivă ridicată” se datorează cantității de virus din pacienții asimptomatici și a diferițelor de definire a asimptomaticilor din diferite regiuni și țări, scrie, în ediția de joi, China Daily.

China preferă să utilizeze produse cu sensibilitate ridicată, susțin producătorii testelor controversate, pentru a distinge pacienții asimptomatici și pentru a evita „petele oarbe”, dar și că reactivii de sensibilitate scăzută folosiți în unele țări occidentale pot provoca mai multe infecții, din cauza purtătorilor de virus care nu pot fi detectați cu reactivi de sensibilitate scăzută.

Compania a fost criticată după ce guvernul suedez a raportat că 3.700 de persoane din Suedia care au fost testate au primit un rezultat pozitiv din cauza unei defecțiuni într-un kit de test COVID-19 de la firma chineză BGI Genomics.

Kitul nu a putut distinge între niveluri foarte scăzute ale virusului și un rezultat negativ, a declarat marți Agenția de Sănătate Publică din Suedia.

Ca răspuns, compania a declarat miercuri la Global Times că rata de detectare pozitivă a kiturilor de test COVID-19 poate fi legată de standardele de sensibilitate diferite ale țărilor și regiunilor.

„Pentru infecțiile asimptomatice … testele de acid nucleic cu reactivi de înaltă sensibilitate ar genera un rezultat pozitiv al testului”, a spus acesta.

BGI a adăugat că „dacă testul de acid nucleic rezultă din reactivi de sensibilitate scăzută sunt folosiți ca standard, rezultatele testelor de la reactivi de înaltă sensibilitate vor fi considerate ca „ fals pozitive” și viceversa”.

Yang Zhanqiu, director adjunct al departamentului de biologie patogenă la Wuhan Universitatea, susține că problema reactivilor cu sensibilitate scăzută este aceea că permit persoanelor infectate să se implice în activitatea de zi cu zi și activități sociale, ca persoane „sănătoase”, creând „pete oarbe” (blind spots) pentru prevenirea și controlul epidemiei”.

„De aceea, oamenii și companiile chineze preferă kiturile de testare cu sensibilitate ridicată. Virusul este nou și știm puțin despre el. Oricine are o cantitate redusă de virus îl poate transmite altora, așa că trebuie să fim siguri 100%”, a spus Yang.

Yang a sugerat că ar putea fi o tactică a Suediei „de plasare” a vinei pe kiturile de testare ale Chinei, pentru a distrage atenția internă de la propriul eșec în conținerea virusului.

Chinadaily afirmă chiar că o eroare logică clară în acuzația Suediei este că a susținut că kiturile de test BGI „nu puteau distinge între niveluri foarte scăzute ale virusului și un rezultat negativ”, dar pe de altă parte a spus „că sunt în principal persoanele care au avut simptome ușoare sau nu au simțit simptome la momentul testului care au primit răspunsuri fals pozitive „.

Cu toate acestea, persoanele care suferă de simptome ușoare sau „purtători tăcuți” ar trebui să fie considerate ca pacienți cu COVID-19 și au virus în interiorul lor, fapt cunoscut care contrazice acuzația Suediei.

În China, pacienții asimptomatici sunt definiți ca fiind cei care nu prezintă simptome clinice, dar sunt pozitive pentru COVID-19, conform standardului emis de Comisia Națională de Sănătate în martie. Până în prezent, pacienții asimptomatici nu sunt considerați „cazuri confirmate” în China, dar vor fi supuși unei carantine de 14 zile și vor fi examinați ca pacienții COVID-19.

Suedi a renunțat, în martie, la testarea pacienților cu simptome ușoare și purtători silențioși, din cauza resurselor medicale limitate, afirmă oficialul chinez. Țara, care a fost etichetată de OMS drept risc ridicat de COVID-19, a recunoscut în iulie că nu a putut atinge obiectivul testării a 100.000 pe săptămână din cauza lipsei de kituri de testare. Recent, și SUA au decis să nu mai testeze asimptomaticii, decât dacă fac parte din categoria de persoane vulnerabile.