13.6 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 12:03

Reacția ambasadelor SUA, Marii Britanii și Olandei după votul în cazul lui Dan Șova

spot_img

Misiunea diplomatică a Marii Britanii atrage atenția că raportul MCV a remarcat  cu îngrijorare că DNA a avut un succes limitat în a convinge Parlamentul să răspundă pozitiv cererilor sale pentru ridicarea imunităţii unor parlamentari

ambasada_marea_britanie

  • UPDATE

Ambasada Olandei a precizat, miercuri, că urmăreşte “cu îngrijorare şi cu surprindere” evoluţiile privind ridicarea imunităţii parlamentarilor.

Ambasada Olandei urmăreşte cu îngrijorare şi cu surprindere evoluţiile privind ridicarea imunităţii, în special date fiind recentele promisiuni ale partidelor politice privind angajamentul de a lupta împotriva corupţiei. Credem cu tărie că legea se aplică tuturor, în acelaşi fel. Avem încredere că România şi instituţiile sale iau în considerare recomandările din rapoartele MCV.

Ambasada Olandei la București

  • UPDATE

Ambasada SUA a precizat, miercuri, că imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv pentru a evita tragerea la răspundere a unor persoane.

Nu comentăm cu privire la cazuri individuale, dar considerăm că un principiu de bază al democraţiei este faptul că toţi oamenii sunt egali în faţa legii. Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv pentru a evita tragerea la răspundere a unor persoane. Parlamentul trebuie să se permită anchetarea cazurilor de corupţie şi aplicarea legii. Reducerea corupţiei este vitală pentru dezvoltarea şi securitatea României.

Ambasada SUA la București

 

Ambasada Marii Britanii a precizat, miercuri, după ce Senatul a respins cererea de încuviinţare a arestării preventive a lui Dan Şova, că monitorizează evoluţiile din domeniul Justiţiei, inclusiv deciziile Parlamentului în ceea ce priveşte imunitatea parlamentară.

Ambasada britanică monitorizează evoluţiile din domeniul Justiţiei, inclusiv deciziile Parlamentului în ceea ce priveşte imunitatea parlamentară. Ultimul raport al Comisiei Europene referitor la progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) notează faptul că România a devenit mai eficientă în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt. Documentul remarcă, totodată, cu îngrijorare, că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a avut un succes limitat în a convinge Parlamentul să răspundă pozitiv cererilor sale pentru ridicarea imunităţii unor parlamentari, pentru a permite începerea unor investigaţii şi aplicarea măsurilor de arest preventiv.

Ambasada Marii Britanii la București

Misiunea diplomatică subliniază că apreciază “rolul pozitiv al DNA în lupta împotriva corupţiei” şi sprijină eforturile sale constante în această direcţie.

Organismele judiciare ale României, cum ar fi DNA, pun bazele unui principiu fundamental şi anume că nimeni nu este mai presus de lege. Suntem total de acord cu acest principiu.

Ambasada Marii Britanii la București

R.D.