17.6 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 14:25

Reacţia SUA la afirmaţiile lui Rogozin la adresa României

spot_img

SUA consideră că afirmațiile lui Rogozin la adresa României sunt “retorică inflamatoare”

Rogozin_Dmitri

Declaraţiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin la adresa României sunt “retorică inflamatoare”, a declarat, luni, purtătoarea de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki. Ea a precizat că nu ştie ca SUA să fie implicate în interzicerea accesului vicepremierului rus în spaţiul aerian românesc.

Întrebată care este reacţia SUA faţă de declaraţiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin care a scris pe Twitter că va reveni în România cu un bombardier strategic, după ce i s-a interzis accesul în spaţiul aerian românesc, la solicitarea SUA, Jen Psaki a precizat: “Cu siguranţă că nu considerăm că acest gen de retorică inflamatoare este de folos“.

Ştiu că era într-o vizită în Moldova în acel moment. Evident că aceasta este o zonă în care sprijinim şi vom continua să sprijinim negocierea unui acord cuprinzător privind conflictul, care să garanteze suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei, asigurând, totodată, un statut special pentru Transnistria.

Jen Psaki

purtător de cuvânt al Departamentului de Stat

Întrebată dacă SUA au avut vreun rol în interzicerea accesului lui Rogozin în spațiul aerian românesc, Jen Psaki a răspuns: “Nu, din câte ştiu eu. Voi verifica, dar e puţin probabil“.

Vicepremierul rus a afirmat, sâmbătă, într-o postare pe contul său de Twitter, că, la solicitarea SUA, România și-a închis spațiul aerian pentru avionul său. El a acuzat că România nu i-a permis avionului său să se întoarcă la Moscova prin spațiul aerian românesc, în drum dinspre regiunea separatistă moldoveană Transnistria, unde a participat vineri la parada militară organizată de Ziua Victoriei asupra naziștilor. “Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) TU-160″, a mai afirmat Rogozin în mesajul postat pe Twitter.

D.M.