8 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 6:46

Reținerea șefilor CJ Brăila lasă județul sub nămeții de zăpadă

spot_img

Licitația a fost amânată după reținerea vicepreședintelui în dosarul de la DNA al lui Bunea Stancu

zapada

Consiliul Judeţean Brăila nu are contract cu nicio firmă pentru deszăpezirea drumurilor judeţene întrucât licitaţia a fost amânată după ce vicepreşedintele Florin Mija a fost reţinut pentru corupţie, în acelaşi dosar cu Gheorghe Bunea Stancu, astfel că primăriile trebuie să cureţe şoselele de zăpadă.

Potrivit reprezentanţilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila, licitaţia pentru încredinţarea serviciului de deszăpezire a drumurilor judeţene a fost amânată după ce vicepreşedintele instituţiei, Florin Mija, a fost reţinut de DNA, fiind acuzat de fapte de corupţie, în acelaşi dosar cu preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, transmite corespondentul Mediafax.

Ulterior, nicio firmă nu s-a înscris la licitaţia organizată pe 3 decembrie de Consiliul Judeţean Brăila pentru încredinţarea serviciului de deszăpezire a drumurilor judeţene, astfel că, în aceste condiţii, autorităţile judeţene au propus colaborarea cu primăriile din judeţ.

Practic, în cazul în care este nevoie de deszăpezire, în urma înţelegerii cu Consiliul Judeţean, primăriile trebuie să acţioneze pentru a curăţa drumurile judeţene de zăpadă, însă în multe cazuri unităţile administrativ- teritoriale nu au utilajele necesare operaţiunilor de deszăpezire, şi nici licenţă pentru activităţi de deszăpezire pe drumurile judeţene.

În judeţul Brăila, ninge neîntrerupt de sâmbătă dimineaţă, de la ora 6, astfel că reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila s-au întrunit în şedinţă extraordinară şi au stabilit o serie de măsuri. Astfel, primăriile trebuie să instituie serviciul de permanenţă, să asigure din timp transportul spre spitale al persoanelor care necesită tratament prin dializă, precum şi al gravidelor care trebuie să nască la termen în această perioadă, să asigure rezervele de hrană, apă şi medicamente către populaţie şi să pregătească spaţiile de cazare pentru persoanele surprinse în trafic.

De asemenea, primăriile trebuie să coopereze în permanenţă cu reprezentanţii Poliţiei Rutiere pentru a cunoaşte în orice moment condiţiile de trafic, precum şi cu specialiştii Direcţiei de drumuri judeţene şi naţionale, pentru a fi la curent cu starea drumurilor şi cu eventualele situaţii de blocare sau îngreunare a circulaţiei pe anumite porţiuni, ca urmare a înzăpezirilor sau a carosabilului îngheţat ori acoperit de polei.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, s-a luat hotărârea ca la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea”, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean şi al Garnizoanei Brăila să se constituie echipe formate din 10 – 15 militari, care să intervină punctual la potenţiale situaţii de urgenţă determinate de vremea rea.

În funcţie de evoluţia situaţiei operative, la ordinul preşedintelui Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, forţele şi mijloacele de intervenţie pot fi suplimentate pentru gestionarea efectelor fenomenele meteorologice prognozate.

De asemenea, s-a dispus monitorizarea stării drumurilor judeţene şi naţionale de către echipaje ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, instituirea de filtre de informare a participanţilor la trafic şi efectuarea de controale cu privire la asigurarea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă, dar şi asigurarea de către Poliţie a intervenţiei echipajelor din cadrul ISU şi SAJ Brăila.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cod galben de ninsori, intensificări ale vântului, precipitaţii mixte şi polei, valabilă pentru 34 de judeţe, între care şi Brăila, de duminică, de la ora 20.00 până luni la ora 23.00.