18.5 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 9:36
No menu items!

Rețeaua Boldea. Cum a fraudat deputatul PDL mai multe ministere

spot_img

Potrivit unor surse din Poliția Galați, ancheta a fost demarată pe 28 martie, primele informații indicând că mai multe persoane, printre care Eugen Roşu, George Hristu și Lucia-Raluca Dobrea, au format o grupare cu scopul de a prejudicia bugetul de stat. Gruparea s-a folosit de mai multe firme (Dacstil SRL, Geco Clean SRL, Red Office Clean SRL, Blue Office Clean SRL, Gold Fish SRL, La Flote SRL, precum și de organizaţia neguvernamentală Asociaţia pentru Dezvoltare Socială şi Economică Galaţi – ADSE), prin care au derulat activități comerciale fictive plătind impozite și taxe mult mai mici sau deloc la stat, printr-un circuit fiscal fictiv.

Firmele au facturat lucrări şi prestări de servicii către diverse instituţii bugetare din judeţul Galaţi la preţuri mult mai mari decât cele reale şi au cheltuit ilegal fonduri nerambursabile.

  • Grefier la Tribunalul Galați, membru al rețelei Boldea

Potrivit polițiștilor, în 2011, Mihail Boldea, Mircea Bivol, Eugen Roşu, George Hristu şi Andrei Mădălin Petrea (grefier la Tribunalul Galați) au constituit gruparea, sprijinită ulterior de fratele deputatului PDL, medicul Valentin Boldea, șeful Direcției de Sănătate Publică Galați. Scopul era să obțină, prin firmele controlate, diverse contracte de la instituții publice, finanțate cu fonduri guvernamentale nerambursabile, contracte pe care, în final, nu le executau. Folosind un circuit fiscal fictiv între aceste firme, gruparea fraților Boldea a prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 800.000 lei. În plus, instituțiile de la care obțineau contractele au fost și ele prejudiciate cu peste 1.100.000 lei.

Rețeaua a reușit să direcţioneze fondurile obţinute, prin organizarea unor încredinţări directe către societăţile controlate de aceştia, folosind oferte de preţuri aparţinând firmelor controlate de ei, obţinând astfel contracte de prestări servicii, reparaţii, amenajări, producere şi montaj tâmplărie PVC, lucrări efectuate prin subcontractanţi, la instituțiile publice de pe raza municipiului Galaţi, la un preţ real, al pieţii, mult mai mic decât cel obţinut pentru finanţarea acestora.

  • Ministere țepuite

Una dintre victimele rețelei Boldea a fost chiar Ministerul Educației. Cu ocazia unor lucrări la Grădiniţa nr. 64 Galaţi, Mihail Boldea l-a determinat pe administratorul Geco Clean SRL Galaţi, să inducă în eroare ministerul Educaţiei în privința valorii reale a lucrărilor, folosindu-se chiar de documente contabile false. Totodată, cei doi au menționat în documentele contabile operaţiuni comerciale nereale între firma lui Hristu și societățile La Flote SRL Galaţi şi Red Office Clean SRL Galaţi.

Ministerul Mediului a fost și el prejudiciat de rețeaua Boldea. În acest caz, gruparea s-a folosit de un grefier de la Judecătoria Liești, Andrei Mădălin Petrea care, în calitate de patron al Blue Office Clean SRL Galaţi, l-a ajutat pe un membru al rețelei, preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltare Socială şi Economică, Mircea Bivol, să înșele ministerul cu ocazia derulării programului „Reciclează inteligent”. Gruparea a folosit și de această dată documente contabile fictive.

Nici Ministerul Sănătății nu a scăpat. Gruparea a încheiat şi executat lucrări la două unităţi sanitare din subordinea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, condusă de Valentin Boldea, menționând valori false ale lucrărilor și operaţiuni comerciale fictive cu firmele din rețeaua Boldea.

  • Sprijinul doctorului Boldea

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea, l-a ajutat pe Petrea să obțină contractele cu cele două unități sanitare la care au fost executate lucrările.

Potrivit polițiștilor, firma Blue Office Clean SRL a obţinut lucrările de amenajare şi montare de tâmplărie PVC la cele două subunităţi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi prin depunerea la dosarul de acordare a lucrării a unor documente ce conţineau oferte de preţ nereale ale societăţilor controlate de membrii grupării. Totul s-a făcut cu acordul lui Valentin Boldea.