14.3 C
București
duminică, 15 septembrie 2024 - 2:45
No menu items!

Reţelele wireless subacvatice, soluție pentru mediu

spot_img

_70513085_70513080

O echipă de cercetători americani au testat o rețea wireless subacvatică într-un lac din apropiere de Buffalo, New York, în încercarea de a facilita utilizarea internetului sub apă, relatează BBC News.

Echipa de cercetători de la Universitatea din Buffalo a spus că tehnologia ar putea folosi la detectarea tsunami-ului, fiind oferite sisteme de avertizare mult mai adecvate.

Cercetătorii intenţionează să creeze un standard comun de comunicaţii subacvatice, astfel încât interacţiunea şi schimbul de date să se realizeze mai uşor.

Spre deosebire de o reţea wi-fi normală, care foloseşte unde radio, cea subacvatică foloseşte unde sonore.

Undele radio pot penetra apa, dar cu o adâncime de pătrundere şi stabilitate limitată. Undele sonore oferă opţiuni mai bune, acestea au demonstrate capacitatea de a funcționa bine în mediul acvatic, pe mai multe specii acvatice, precum delfinii şi balenele.

Comunicarea wireless subacvatică este posibilă de ceva timp, dar problema constă în obţinerea unor sisteme separate, utilizate de diferite organizaţii pentru a comunica între ele.

Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a Statelor Unite ale Americii (NOAA), de exemplu, foloseşte unde acustice pentru a transmite date de la senzorii de tsunami din adâncul mării către geamandurile de la suprafaţă.

„O reţea wireless subacvatică ne va da ocazia fără precedent de a colecta şi a analiza datele din oceane în timp real. Aceste informații vor fi publice pentru toate persoanele care au un smartphone sau un computer, mai ales când apare un tsunami sau un alt tip de dezastru, astfel vor putea fi salvate vieți”, a declarat coordonatorul echipei de cercetare, Tommaso Melodia.

D.M.