16.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 19:42

Războiul cu ISIS. Franța trimite un portavion cu 26 de avioane în largul coastelor Siriei

spot_img

Portavionul francez Charles de Gaulle, cu 26 de avioane de vânătoare la bord, a părăsit, miercuri, Portul Toulon (Sud-Estul Franței), îndreptându-se spre Mediterana de Est, pentru a participa la lupta împotriva Statului Islamic.

După atentatele sângeroase comise, în 13 noiembrie, la Paris, președintele François Hollande a decis „să angajeze grupul aeronaval francez în Mediterana de Est, înainte de a-l trimite, dacă va fi cazul, în Golful Persic” , a declarat amiralul René-Jean Crignola, comandantul grupului. Este cea de-a treia misiune a portavionului francez în zonă, în ultimii doi ani.

Portavionul, cu 18 avioane Rafale și 8 aparate Super-Etandard la bord, va ajunge în câteva zile în zona respectivă, în largul coastelor Siriei și Libanului. Misiunea sa inițială era de a se deplasa în Golful Persic, unde ar fi ajuns în circa o lună. „În zilele următoare, sosirea pe teatrul de operațiuni a avioanelor de vânătoare ale grupului aerian îmbarcat va tripla capacitățile actuale de acțiune ale Franței”, a precizat amiralul Crignola.

Acesta comandă Task Force 476, ce cuprinde, pe lângă grupul aeronaval francez, mai multe nave străine, printre care o fregată britanică și una belgiană, Léopold I.

La 13 noiembrie, Franța a fost atacată pe teritoriul său de Daesh (Statul Islamic), care a comis atentate teroriste simultane la Paris și în aglomerarea urbană pariziană, făcând mai mult de o sută de victime. La 16 noiembrie, președintele a anunțat în fața camerelor reunite ale parlamentului intensificarea operațiunilor militare împotriva Daesh, mai ales în Siria

Amiralul Jean Crignola

Duminică, la două zile după atacurile de la Paris și Saint-Denis, aviația franceză a bombardat masiv orașul Raqa, capitala de facto a Statului Islamic în nordul Siriei.

Emanuel Stan