14.7 C
București
luni, 20 mai 2024 - 0:35
No menu items!

Războiul comercial SUA-China poate avea efecte extreme asupra economiei mondiale. Scenariul pesimist al FMI

spot_img

Tensiunile dintre blocul economic occidental condus de SUA și cel aliniat Chinei amenință cooperarea comercială globală și creșterea economică, a avertizat un înalt oficial al Fondului Monetar Internațional. 

Gita Gopinath, directorul general adjunct al FMI, a declarat marți, într-un discurs susținut la Universitatea Stanford, că evenimente precum pandemia și invazia Rusiei în Ucraina au perturbat relațiile comerciale globale într-un mod nemaiîntâlnit după Războiul Rece.

”Din ce în ce mai mult, țările din întreaga lume se ghidează după preocupările legate de securitatea economică și de securitatea națională pentru a determina cu cine fac comerț și în cine investesc”, a spus aceasta, potrivit CNBC. Această tendință a avut ca efect faptul că țările aleg din ce în ce mai mult una din cele două tabere.

În timp ce consolidarea rezilienței economice „nu este neapărat rea”, tendința de fragmentare amenință o îndepărtare de un „sistem comercial global bazat pe reguli” și o „inversare semnificativă a câștigurilor obținute în urma integrării economice”, a spus Gopinath.

Tensiunile dintre Washington și Beijing au crescut pe măsură ce SUA au intensificat restricțiile comerciale și sancțiunile împotriva Chinei, invocând preocupări legate de securitatea națională, în timp ce au crescut îngrijorările legate de agresivitatea Beijingului în Marea Chinei de Sud și de retorica la adresa Taiwanului.

Tensiunea tot mai mare dintre cele mai mari două mari economii ale lumii s-a reflectat la nivel global, cu peste 3.000 de restricții comerciale impuse de țări din întreaga lume în 2022 și 2023, mai mult decât triplu față de 2019, potrivit datelor adunate de FMI.

Comerțul dintre blocurile conduse de China și SUA a scăzut în comparație cu comerțul intra-grupuri, a spus Gopinath. Blocul SUA include în principal Europa, Canada, Australia și Noua Zeelandă, în timp ce țările care se înclină spre China includ Rusia, Eritreea, Mali, Nicaragua și Siria.

De la invazia Ucrainei, comerțul dintre blocuri a scăzut cu aproximativ 12%, iar investițiile străine directe au scăzut cu 20% în comparație cu cele din cadrul constituenților blocului. 

China, în special, s-a luptat să mențină investițiile străine pe fondul creșterii tensiunilor cu Occidentul. Fluxurile de investiții străine directe în această țară ar fi scăzut cu 26% în primele trei luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Deși fragmentarea economică nu a atins încă aceleași niveluri ca în timpul Războiului Rece, impactul său potențial este mult mai mare datorită dependenței mai mari a economiei globale de comerț, potrivit lui Gopinath.

În cazul în care diviziunile nu sunt depășite, FMI estimează că, în scenariul fragmentării extreme, costurile economice pentru PIB-ul mondial ar putea ajunge la 7%. PIB-ul va fi afectat cu aproximativ 0,2% în cazul unor diviziuni de suprafață.

Potrivit FMI, țările cu venituri mici vor fi probabil cel mai grav afectate din cauza dependenței lor mai mari de importurile agricole și de investițiile străine din economiile mai avansate.

Cu toate acestea, în ciuda tendințelor de fragmentare a economiei mondiale, raportul dintre comerțul total de bunuri și PIB-ul mondial a fost relativ stabil în ultimele două decenii, a declarat Gopinath.

Unul dintre motive este că impactul fragmentării a fost atenuat de un grup de țări neutre față de SUA și China, cum ar fi Mexic și Vietnam, care acționează ca economii „conectoare” prin care pot fi redirecționate comerțul și investițiile.

Folosindu-și „forța economică și diplomatică”, aceste țări nealiniate pot juca un rol mai important în menținerea integrării lumii, a concluzionat Gopinath.

T. S.