16.2 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 15:42

Războiul civil din Siria: O treime dintre rebeli au aceleași obiective cu ISIS

spot_img

Cel puțin 15 grupări rebele din Siria sunt gata să preia ștafeta de la Statul Islamic din Irak și Al-Sham/Levant (ISIS/ISIL), în cazul în care această organizație teroristă este învinsă de coaliția condusă de SUA, potrivit unei cercetări realizate de Centrul pentru Religie și Geopolitică, citate de BBC.

De asemenea, 60% dintre rebeli pot fi clasificați drept islamiști. Centrul pentru Religie și Geopolitică este o organizație apropiată de fostul premier britanic Tony Blair.

Studiul mai arată că încercările marilor puteri de a distinge forțele ”moderate” de cele extremiste sunt un eșec.

Marele pericol pentru comunitatea internațională îl reprezintă grupurile care împărtășesc aceeași ideologie cu ISIS, dar care sunt ignorate acum. Acestea au în subordine circa 100.000 de luptători, adică o treime din totalul rebelilor.

”Occidentul riscă o eroare strategic dacă se concentrează doar pe Statul Islamic. Distrugerea pe cale militară nu va duce la dispariția jihadismului global. Nu putem bombarda o ideologie, iar războiul nostru este ideologic”, potrivit studiului citat.

Dacă ISIS este înfrânt, luptătorii rămași, dar și alți extremiști, ar putea ataca în afara Siriei, cu mesajul Occidentul ne-a distrus Califatul, a mai avertizat Centrul.

Aceste noi grupuri ar putea intra în competiție pentru a-și asigura loialitatea extremiștilor globali și finanțarea din partea sponsorilor.

Mai puțin de un sfert dintre rebeli nu sunt ideologizați, însă și aceștia acceptă să lupte alături de islamiști și să accepte o variantă de pace care să cuprindă un aranjament politic favorabil pentru islamiști.

Analiza mai arată că războiul civil din Siria are șanse să se extindă, în cazul în care președintele Bashar al-Assad rămâne la putere.