0.1 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 10:05
No menu items!

Războiul anti-taliban al femeilor din Afganistan, instruite să folosească armele de foc

spot_img

Femeile din Afganistan învață să folosească armele , participă la lecții de instruire și la demonstrații publice în care flutură puștile și spun că vor lupta împotriva talibanilor care le-au luat libertatea de mișcare și dreptul la educație și le-au omorât familiile.

Este rar să vezi așa ceva mai ales în regiunile mai conservatoare ale țării. Pentru talibani, a fi ucis de femei este considerat umilitor, așa că ele profită de această slăbiciune și participă la la manifestații publice în care se afișează cu armele și protestează.

Cea mai recentă și mai amplă manifestație a fost weekendul trecut în Ghor, când sute de femei au protestat cu arme și au strigat lozinci anti-talibane. Demonstrațiile publice sunt un semnal că femeile înspăimântate de talibani vor fi o amintire.

Foarte multe femei aleg să meargă pe câmpul de luptă, a declarat Halima Parastish, șefa grupului de femei din Ghor, participantă și ea la protest: “Eu și alte femei i-am spus guvernatorului, în urmă cu aproximativ o lună, că suntem gata să plecăm și să luptăm”.

Talibanii au trecut prin zonele rurale ale Afganistanului, și au ocupat zeci de districte, inclusiv nordul provinciei Badakhshan, care în urmă cu 20 de ani era o regiune anti-talibană. Tot mai multe zone sunt acum sub asediu.

În zonele pe care le controlează, talibanii au impus restricții privind educația femeilor, libertatea de mișcare și modul în care se îmbracă. Le-au interzis femeilor chiar să aibă grijă de animale sau să lucreze pământul în zonele din Ghor pe care le controlează. De asemenea, au închis școlile de fete, au ordonat femeilor să nu plece de acasă fără un tutore de sex masculin și chiar le-au interzis să participe la nunți, pe motiv că doar bărbații ar avea voie.

Este rar, dar nu fără precedent, ca femeile afgane să ia armele, în special în părțile puțin mai conservatoare ale țării. Anul trecut, adolescenta Qamar Gul a devenit faimoasă la nivel național după ce a luptat împotriva unui grup de talibani care i-a ucis părinții. Și în nordul Balkh, Salima Mazari, în vârstă de 39 de ani, s-a luptat recent în Charkint.

 Femeile s-au alăturat, de asemenea, forțelor de securitate ale Afganistanului în ultimele două decenii, inclusiv la instrucția pentru piloți de elicoptere, deși s-au confruntat cu discriminări și au fost hărțuite de colegi, rareori fiind trimise în prima linie.