23 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 23:52
No menu items!

Războiul a schimbat piața imobiliară din Ucraina. Un buncăr ajunge și la 50.000 euro

spot_img

Războiul din Ucraina a schimbat total piața imobiliară. Nu se mai caută case sau apartamente, ci buncăre. Firmele de construcții au oferte variate, de la câteva mii de euro, la zeci de mii de euro, pentru buncărele dotate cu înveliș de plumb, stații radio sau surse de apă proprii.

Anunțurile de la mica publicitate, pe internet, precizează că „un adăpost de supravieţuire tip buncăr subteran este o investiţie şi o necesitate în siguranţa şi confortul dumneavoastră, deoarece vă asigură un mediu propice pentru supravieţuire până la 12 luni, în funcţie de proviziile existente, de resursele de energie disponibile (combustibili, dar şi resurse de energie regenerabilă) şi dimensiunea buncărului”.

În alte anunţuri se arată că buncărele pot fi dotate şi cu senzori de detectare a gazelor toxice, internet și cablu TV.

„Buncărele noastre sunt cu pereţi dubli şi înveliş din plumb, cele antiatomice, şi pereţi simpli şi ranforsaţi, cele destinate calamităţilor de altă natură. Cele simple (la fel ca şi cele cu înveliş de plumb) se pot introduce în carcasa de beton armat de 50 centimetri grosime. Buncărele sunt utilate cu mobilă de mesteacăn şi au rezervă de apă potabilă, WC, oxigen medical, instalaţie electrică şi acumulatori care se cuplează automat în caz de avarie la reţea şi multe opţionale. Nu ezitaţi să ne contactaţi. Ne deplasăm în toată ţara. Preţurile încep de la 30.000 euro cele simple şi 50.000 euro cu înveliş de plumb”, conform unui  anunț postat de o firmă de construcții.

În alt anunț scrie:  Adăposturile noastre tip buncăr sunt construcţii modulare, astfel puteţi opta pentru diferite configuraţii. Totul este realizat ermetic cu pereţi şi uşi etanşate cu garnituri, este dotat cu sistem de ventilaţie şi, la cerere, cu centrală de filtrare şi tratare a aerului. Constructorul mai oferă opțional o ușă rezistentă șa explozii și o cameră tehnică pentru generatoare, sistem propriu de încălzire, rezervoare apă şi combustibili, butelii de oxigen, dar şi o „staţie radiocomunicaţii de mare putere pentru a lua legătura cu alţi oameni sau cu autorităţile în caz de urgenţă”. 

E. Stan