16.1 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 7:18

Război diplomatic Rusia – UE. Liderii europeni reacționează la interdicțiile impuse de Moscova

Președinții Comisiei, Parlamentului și Consiliului European au transmis vineri seară o declarație comună de condamnare a măsurii luate de Moscova de a interzice accesul pe teritoriul Rusiei a opt oficiali euriopeni, printre care președintele Parlamentului European, David Sassoli, și vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova.

”Condamnăm în cei mai duri posibil termeni decizia de azi a autorităților rusești de a impune interdicții pentru opt cetățeni ai Uniunii Europene de a intra pe teritoriul rusesc. Printre persoanele vizate se numără președintele Parlamentului European, David Sassoli; vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, și alți șase oficiali din statele membre. Această acțiune este inacceptabilă, lipsită de orice justificare legală și este în întregime lipsită de temei. Măsura vizează direct Uniunea Europeană, nu doar persoanele sancționate”, se arată în declarația comună a celor trei lideri ai UE.

”Această decizie este o ultimă și extremă demonstrație a faptului că Federația Rusă a ales confruntarea cu Uniunea Europeană în loc să fie de acord cu redresarea traiectoriei negative a relațiilor noastre bilaterale. UE își rezervă dreptul de a lua măsurile pe care le consideră cele mai potrivite drept răspuns la decizia autorităților rusești”, se mai precizează în declarația comună.