13.1 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 3:12

Războaiele și terorismul ajută turismul românesc și grecesc

spot_img

Situaţia tensionată din Vestul Europei determină creşteri în vânzarea de turism românesc. Reprezentanții Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) se aşteaptă la un grad foarte bun de ocupare a unităţilor turistice în perioada sărbătorilor de iarnă.

Reprezentanţii FAPT au afirmat, într-un comunicat de presă, că în ultimele zile s-a remarcat o creştere consistentă a cererii de vacanţe şi weekend-uri în destinaţiile româneşti. „Situaţia tensionată din Vestul Europei şi campaniile tot mai vizibile de promovare derulate de către FAPT, prin asociaţiile de promovare locale, precum «Vacanţă în ţara mea», determină creşteri în vânzarea de turism românesc. (…) Estimăm un grad foarte bun de ocupare în locaţiile turistice româneşti pentru sărbătorile de iarnă”, a spus preşedintele FAPT, Corina Martin.

Potrivit acesteia, Transilvania şi Bucovina sunt cele mai solicitate destinaţii, iar pentru minivacanţa de 1 Mai în topul vânzărilor se află Valea Prahovei şi zona Bran – Moieciu-Râşnov. „Vânzările sunt în certă creştere şi asta ne bucură. Pentru 2016, estimăm o creştere de 20 la sută a vânzărilor în destinaţiile româneşti, având în vedere că intră în circuit şi tichetele de vacanţă”, a adăugat Corina Martin.

În același timp, un alt conflict, cel dintre Rusia și Turcia, respectiv interdicțiile impuse de Moscova, îi determină pe turiștii ruși să se orienteze către alte zone, cum ar fi Grecia, astfel că turcii vor face eforturi să atragă vizitatori de pe alte piețe, a declarat pentru Agerpres prim-vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea.

Potrivit acestuia, turcii ar putea fi nevoiți să ieftinească vacanțele cu 10 — 30%, în încercarea de a atrage turiști de pe alte piețe, dacă rușii nu mai aleg această destinație pentru concedii. „Poate să fie o reducere cuprinsă între 10 și 30%, pentru că turcii vor face eforturi să aducă turiști de pe alte piețe. Dacă scad tarifele în Turcia, probabil că numărul românilor care merg în această destinație va crește”, a estimat Alin Burcea.

Prim-vicepreședintele ANAT a adăugat că o altă destinație pentru ruși ar fi Italia, deși nu este una de top pentru turiștii ruși.

Măsurile pregătite de guvernul de la Moscova prin care se vizează „asigurarea securității naționale și a cetățenilor ruși” prevăd interdicția de a efectua zboruri charter între Rusia și Turcia.

Olimpia Diaconiuc