6.6 C
București
miercuri, 28 februarie 2024 - 1:27
No menu items!

Ratingul României ar putea crește și pentru S&P, la trei ani de la cea mai recentă modificare

spot_img

standard_poors

Agenția de rating Standard&Poor’s a îmbunătăţit perspectiva rating-ului României pentru titlurile de stat pe termen scurt şi termen lung, emise în monedă străină şi locală, de la stabilă la pozitivă. Agenția notează că, în 2014, ar putea crește ratingul de țară, la trei ani după ce o altă agenție, Fitch, a crescut calificativul României.

Îmbunătățirea perspectivei de rating a României este prima modificare în sens pozitiv operată de S&P în ultimii 5 ani, în condițiile în care agenția este singura dintre cele trei mari instituții de rating care acordă României un calificativ nerecomandat investițiilor (junk).

Standard&Poor’s a precizat într-un comunicat de presă că îmbunătăţirea perspectivei se datorează progresului României în ajustarea economiei, progreselor politicii bugetare  şi reducerii deficitului de cont curent.

”Agenţia de evaluare apreciază faptul că economia României s-a consolidat bugetar şi că în 2013 va fi atinsa ţinta de deficit de 2,5% din PIB. De asemenea au fost remarcate progresele în direcţia reducerii arieratelor sectorului public”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Potrivit MFP, agenţia de evaluare apreciază dezvoltarea şi deschiderea economiei româneşti, cu exporturi în creştere în următorii ani, reflectând creşterea competitivității. Totodată, creşterea economică se va accelera gradual pe perioada 2013-2016, potrivit agenţiei de rating.

”De asemenea, Standard&Poor’s apreciază  încheierea Acordului preventiv cu FMI, considerând că acesta va sprijini eforturile Guvernului în continuarea reformelor structurale”.

Potrivit agenţiei de rating, continuarea consolidării bugetare, a reformei în domeniul finanţelor publice şi restructurarea întreprinderilor de stat vor putea duce, în 2014, la creşterea ratingului acordat României.

Calificativul „BB+” acordat în acest moment de S&P se află cu o treaptă sub categoria recomandată investitorilor. Moody’s evaluează România cu rating „Baa3”, cu perspectivă negativă, iar Fitch cu „BBB-„, cu perspectivă stabilă. Ambele ratinguri sunt pe ultima treaptă a categoriei recomandate investitorilor.

Cea mai recentă creștere a ratingului României a fost făcută de Fitch în 2011, agenția spunând la acel moment că îmbunătățirea calificativului reflectă progresele din acea perioadă, exporturi mai bune, diminuarea deficitului contului curent și reducerea deficitului bugetar. Adică exact aceeași indicatori pe care-i urmăresc toate agențiile de rating.

Pe de altă parte, o altă agenție de rating, respectiv Moody’s, transmitea în luna octombrie a acestui an că ratingul de credit al României este limitat de perspectivele slabe de creștere economică și de vulnerabilitatea la șocuri financiare externe. Agenția preciza că îmbunătățirea calificativului depinde de continuarea consolidării fiscale și de îmbunătățirea calității activelor bancare.

 Cosmina Croitoru