17.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 16:20

Ratingul de țară al Marii Britanii va scădea în cazul ieșirii din UE

spot_img

Ratingul suveran al Marii Britanii ar putea scădea cu până la două trepte, în cazul în care se va decide ieșirea din Uniunea Europeană – ”Brexit”, potrivit agenției Standard & Poor’s, citată de Reuters.

Un vot prin referendum favorabil ieșirii din UE va avea ca efect scăderea cu o treaptă a ratingului, iar deteriorarea relațiilor dintre Londra și Bruxelles va mai adăuga o treaptă.

Sprijinul britanicilor pentru rămânerea în UE este în scădere din cauza crizei migranților, care afectează Europa continentală. Referendumul ar putea avea loc până la sfârșitul anului 2017.

Din 1978, Marea Britanie are rating maxim AAA din partea S&P, însă, din iunie, agenția a acordat ”perspectivă negativă”, pe fondul riscului unui Brexit. Un risc suplimentar pentru rating este și o eventuală secesiune a Scoției, declanșate de Brexit. Guvernul regional al Scoției a anunțat că ar putea organiza un alt referendum pentru obținerea independenței, în cazul unui Brexit.

Cel mai recent sondaj de opinie arată că 39% din britanici sunt de acord cu Brexitul, cel mai înalt nivel din 2012 și în creștere de la 27% în iunie.

Analiza S&P arată că fluxurile masive de migranți din Orientul Mijlociu, Africa și Asia duc statele din UE înspre o politică a ”zidurilor”, în care guvernele se îndreaptă spre soluții naționale, lăsând pe planul al doilea cooperarea comunitară.