20 C
București
luni, 14 iunie 2021 - 21:06

Răspunsul premierului la întrebarea: Pot să mă plimb pe malul mării? Prima modificare la modelul declarației

spot_img

Premierul Ludovic Orban a oferit vineri un răspuns interpretabil la întrebarea relativ simplă adresată de un reporter: „Dacă vreau să merg pe malul marii sa ma plimb, o sa fiu amendat sau nu?”. În primele 15 ore ale stării de alertă a fost făcută și prima modificare la modelul declarației pe proprie răspundere, fiind introdusă în lista de motive justificate și  „asigurarea debunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor decompanie/domestice”

NOUA Declaratie Stare de Alerta – completare

Întrebare: Dacă vreau să merg pe malul mării să mă plimb, o să fiu amendat sau nu?Ludovic Orban: Dacă vă încadrați în motivele de deplasare în afara localității prin ceea ce declarați, nu vă amendează nimeni și aveti deplină libertate să ieșiți din localitate.

(….)

Întrebare: Eu din Bucuresti pot să merg?

Ludovic Orban: Încă o dată, mi-ați pus o întrebare. Citiți care sunt motivele pentru care se poate părăsi localitatea de domiciliu și dacă respectați motivele, puteți părăsi localitatea de domiciliu.

Conform regimului stării de alertă, așa cum a fost instituit prin OUG la propunerea Comitetului Național pentru Situațiide Urgență condus tot de Ludovic Orban, românii pot să călătorească în afara localității pentru motive bine justificate:

  • interes profesional, umanitar sau voluntariat
  • activități agricole și comerț cu produse agricole
  • îngrijirea unor proprietăți sau emiterea de documente pentru obținerea unor drepturi
  • tratament și asistență medicală ce nu poate fi realizată de la distanță
  • activități recreativ-sportive și evenimente familiale
  • service și ITP mașini 
  • îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie; îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere; asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități; deces al unui membru de familie și cumpărături