13.9 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 7:40
No menu items!

Răscoală în Ministerul Public. Secția de procurori din CSM pune de o grevă, ca reacție la modificările lui Tudorel Toader

spot_img

Conducerile tuturor structurilor de parchete din toată țara au fost convocate de Secția pentru procurori a CSM pentru a se revolta față de noile măsuri impuse de ministrul Tudorel Toader, prin OUG, referitoare la funcțiile înalte de conducere din cadrul Ministerului Public.

În aceeași zi în care șeful DIICOT, Felix Bănilă, prezenta triumfalist bilanțul activității, colegiul de conducere al acestei unități de parchet a fost convocat, alături de alte structuri din țară, la solicitarea Secției de procurori a CSM, pentru a pregăti o reacție față de modificările aduse de ministrul Tudorel Toader la legile justiției, prin care nu se mai acceptă delegarea în funcțiile superioare de conducere.

De altfel, potrivit unor surse din interiorul sistemului judiciar, procurorii din țară de pregătesc de un soi de protest, poate chiar o formă de grevă, deși nu le permite legea.

Procurorii susțin că nu au avut cunoştinţă de vreun demers instituţional, „altul decât cel privind amânarea intrării în vigoare a dispoziţiilor privind admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii, şi cu atât mai puţin de conţinutul acestor propuneri despre care se susţine că ar aparţine Consiliului Superior al Magistraturii”.

„Subliniem că avizarea numirii procurorilor în funcţiile înalte, în acord cu recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneţia şi principiul legal al separării carierelor instituit prin art. 3 din Legea nr. 303/2004, trebuie să rămână în competenţa Secţiei pentru procurori, iar selecţia candidaţilor să fie făcută exclusiv din rândul magistratilor procurori. Atragem atenţia că modificarea dispoziţiilor legale care permiteau delegarea în toate funcţiile pentru care numirea se face de Preşedintele României este de natură să afecteze grav activitatea parchetelor în contextul în care instituţia delegării este menită a genera tocmai soluţii rapide în situaţii de urgenţă provocate de o vacantare intempestivă a unui post de conducere”, potrivit sursei citate.

Secția pentru procurori a CSM arată că procedura de numire prevăzută de lege este una de durată, ce presupune parcurgerea mai multor etape şi participarea mai multor autorităţi publice, „context în care se poate ajunge la situaţii în care, pe perioade relevante de timp, la conducerea unor structuri importante din Ministerul Public să nu se găsească nicio persoană”.

„Astfel de situaţii ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-şi realiza însăşi atribuţiile specifice prevăzute de Constituţia României şi legile organice, anume de a reprezenta interesele generale ale societăţii şi a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor”, conchid procurorii din Consiliu.

Reacția Secției pentru procurori a CSM vine după ce ministrul Justiției a anunțat, marți, că OUG pentru modificarea legilor justiției și a unor regulamente privind admiterea la INM a fost adoptată în ședința de Guvern. Tudorel Toader a subliniat că propunerile de modificare au venit din partea CSM.

Ioana Theodoru