1.1 C
București
sâmbătă, 9 decembrie 2023 - 13:55
No menu items!

Raportul MCV întârzie. La fel și aderarea la zona Schengen

spot_img

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat luni că, din ultimele informaţii deţinute de guvern, raportul Mecanismului pentru Cooperare și Verificare (MCV) nu va mai fi publicat de Comisia Europeană în decembrie, ci cândva în luna ianuarie, anul viitor.

Comisia Europeană ar fi trebuit să prezinte „până la sfârşitul anului” următorul raport pe MCV privind România, după cum se spunea în raportul publicat în luna iulie. În acel document erau menţionate şi 11 puncte de îndeplinit de către partea română în privinţa respectării statului de drept.

Agenția France Press transmitea, săptămâna trecută, în contextul discuţiei de la nivelul Consiliului Justiție-Afaceri Interne privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, că următorul raport MCV privind situaţia din România şi Bulgaria va fi publicat în luna ianuarie de către Comisia Europeană.

Problema aderării „se va pune în martie 2013, dar acest lucru nu înseamnă că va fi luată o decizie”, a insistat unul dintre diplomaţii europeni citaţi de AFP. Reuniunile ministeriale ale UE vor fi prezidate în perioada respectivă de către Irlanda.