27 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 17:47
No menu items!

Raportul Inspecției Judiciare, aruncat pe piață după contrele dintre Bordea și Hăineală

spot_img

Bordea_Haineala

Războiul surd între noul președinte al CSM, judecătorul Adrian Bordea, și predecesoarea acestuia, Oana Schimdt Hăineală, a ajuns în faza răzbunărilor.

La debutul mandatului, Adrian Bordea a propus ca secțiile pentru judecatori și procurori din CSM să sesizeze Inspecția Judiciară pentru a verifica modul în care sunt soluționate dosarele aflate pe rolul instanței supreme și cum sunt instrumentate de procurorii DNA plangerile Corpului de control al premierului. Oana Hăineală s-a arătat imediat intrigată considerând că această propunere trebuie motivată. La scurt timp, a fost aruncat, joi, pe piață raportul Inspecției Judiciare, chiar în ziua în care acesta este dezbătut de plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Și, nu întâmplător, în ziua în care Victor Ponta organiza o conferință de presă la Guvern, în condițiile în care raportul face referire la anchete care îl vizează pe premier.

Potrivit raportului Inspecției Judiciare, citat de evz.ro, „la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în perioada 2009-2013, au fost înregistrate un număr de 19 cauze penale în care s-au efectuat cercetări şi faţă de Victor Ponta, sub aspectul comiterii unor fapte penale, la sesizarea unor persoane fizice. Au fost soluţionate prin netrimiterea în judecată 14 din acestea, celelate 5 înregistrate în 2013 fiind în curs de soluţionare”. Unul dintre acestea are ca obiect cheltuielile  făcute de conducerea Complexului Energetic Rovinari, în perioada 2006-2011, prin prejudicierea patrimoniului societăţii. Dosarul a fost înregistrat iniţial la Biroul Teritorial Târgu-Jiu la 22 iulie 2011, fiind preluat de Parchetul General la 4 aprilie 2012. Ultimul act procedural este o expretiză din 18 decembrie 2013. Un alt dosar, 132/P/2012, se referă la fapte comise de persoane cu funcţii de conducere din cadrul SC Complexulul Energetic Turceni în perioada 2007-2011. Dosarul a fost preluat, la 4 aprilie 2012, de Structura Centrală a DNA.

Întrebat, la Guvern, în timpul conferinței de presă, depsre aceste dosare, Victor Ponta a declarat că nu se miră și că nu este nici o problem.

Nu mă miră că am dosar. Nu aş fi om politic dacă nu aş avea un dosar la DNA. Un dosar nu strică nicodată

Victor Ponta
prim-ministru

Șeful Executivului s-a arătat, în același timp, convins de independența justiției, în ciuda faptului că raportul Inspecției Judiciare pune accent pe declarațiile lui Ponta referitoare la condamnarea lui Adrian Năstase.

Andrei Tudor